Datoria externă totală a crescut în patru ani cu 36 mld. euro, la 134 mld. euro. Rezervele valutare au crescut doar cu 10 mld. euro, la 41 mld. euro ♦ Exporturile, sursă de venituri în valută, au un plus de doar 5 mld. euro în patru ani, la 73 mld. euro. Rezervele internaţionale, valutare şi de aur, sunt pe deplin adecvate situaţiei actuale a României, susţine BNR
♦ Unii bancheri internaţionali au luat România în vizor ♦ Banca japoneză de investiţii Nomura include România printre ţările emergente cu risc de a se confrunta cu o criză a cursului valutar.
Creşterea rapidă şi consistentă a datoriei externe şi deficitele mari, fiscale şi de cont curent, determină unii bancheri internaţionali să ia din nou România în vizor. Banca japoneză de investiţii Nomura a inclus recent România printre ţările emergente cu risc mare de a se confrunta cu o criză a cursurilor de schimb valutar, alături de Egipt, Turcia şi Sri Lanka. Analiza Nomura a luat în calcul indicatori precum datoria externă ca procent din produsul intern brut, raportul dintre rezervele de valută şi importuri şi indicii bursieri.
Concret, Nomura susţine că România are datorie externă mare pe termen scurt, rezerve mici de valută şi deficite fiscale şi de cont curent semnificative, conform raportului gigantului japonez citat de CNBC. Nu este clar dacă analiza Nomura a luat în calcul şi intrările de fonduri europene în România, legate de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Indicele Damocles realizat de Nomura monitorizează riscurile cursului de schimb din economiile a 32 de ţări emergente. În 25 de ani, indicele a semnalat corect 64% din ultimele 61 de crize ale ratelor de schimb, cu un avans de aproximativ 12 luni.
» Aflați mai multe informații aici.