Dan Tanasă solicită MADR să transmită cum va sprijini sectorul apicol din România
România se află pe locul doi în topul celor mai mari crescători de albine din UE, cu 2 milioane de stupi, potrivit datelor oferite de Comisia Europeană. În ultimul deceniu, România a a început să aibă producții anuale spre 30.000 de tone de miere. Cu toate acestea, apicultorii s-au confruntat cu mari dificultăți în anul 2022 din cauza războiului din Ucraina, a crizei economice și a secetei.
Având în vedere contextul actual, apicultorii au nevoie de sprijin din partea statului. Dan Tanasă a solicitat Ministerului Agriculturii să transmită ce programe de finanțare există la dispoziția apicultorilor în perioada 2023-2027 prin Planul Național Strategic, precum și este cuantumul fondurilor și care sunt condițiile de accesare acestora.
Deputatul AUR precizează că aceste lămuriri sunt necesare și trebuie comunicate cât mai curând apicultorilor români.
„Fiecare țară din UE poate stabili propriul program național de apicultură care să beneficieze de sprijin din partea UE, iar Programele acoperă o perioadă de trei ani. Din păcate, pentru apicultori, Planul Național Strategic nu prevede acordarea unei subvenții directe pe familia de albine, însă sunt păstrate finanțările cu care stuparii s-au obișnuit deja”, punctează Dan Tanasă.
În ceea ce privește fsectorul apicol, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a finanţat 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), valoarea proiectelor de investiţii finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) depăşind 109 milioane de euro.