Dan Tanasă: Exodul creierelor, un fenomen ignorat de statul român
Exodul creierelor este un fenomen care ne afectează grav și care ne costă. România rămâne fără forță de muncă în domenii importante precum sănătate, educație și altele. Anual, în sectorul medical, aproximativ 2000 de absolvenți emigrează în căutarea unui trai mai bun, iar statul român pierde astfel aproximativ 90 de milioane de euro. Dan Tanasă a atras atenția ministrului Educației, Ligia Deca, asupra acestei probleme și a cerut informații despre măsurile întreprinse pentru a pune capăt acestui fenomen.
România are un mare deficit de forță de muncă calificată. Mai mult decât atât, există și un deficit de specialiștii în domenii-cheie – tinerii care finalizează studiile universitare în țară, aleg să plece peste hotare.
În ceea ce privește sectorul medical, pe lângă salariile motivante și posibilitățile de a avansa în carieră, un alt motiv care îi determină pe tinerii medici să plece în afară sunt lipsa dotările tehnologice și a investițiilor în aparatură performantă. Un raport al Băncii Mondiale arată că pentru fiecare migrant care a absolvit o universitate, România pierde aproximativ 50.000 de dolari/ persoană. Această sumă reprezintă costul a 16-20 de ani de școlarizare, bani care nu pot fi recuperați de societatea românească – și asta doar în cazul medicilor. Cu toate acestea, factorii de decizie ignoră acest fenomen și nu iau niciun fel de măsuri.
În acest context, deputatul AUR Dan Tanasă a solicitat ministrului Educației, Ligia Deca, să transmită răspuns la următoarele întrebări:
- Ce măsuri concrete ați întreprins pentru a pune capăt acestui fenomen extrem de periculos pentru viitorul României?
- Găsiți de interes întreprinderea unor alte studii asemănătoare și pentru celelalte facultăți din România?