Dan Tanasă: Cimitirul românesc din Cernăuţi, unde îşi au locul de veci personalităţi marcante ale neamului, riscă să dispară

Cimitirul românesc din Cernăuţi este în pericol – cimitirul, un adevărat muzeu în aer liber, este vandalizat periodic, iar locurile de veci ale personalităţilor româneşti sunt pur şi simplu furate şi adăpostesc acum rămăşiţele pământeşti ale unor localnici. Pentru a fi conservat este nevoie de fonduri și de implicarea autorităților, susține Dan Tanasă, care a transmis o sesizare către MAE pe această temă. „Dispariția acestui cimitir va duce la ștergerea definitivă a istoriei noastre din Nordul Bucovinei”, avertizează deputatul.

În cimitirul din Cernăuți își are locul de veci Zaharia Voronca, una din personalitățile care au luptat pentru limba şi cultura română. Din păcate, lista personalităților ale căror morminte sunt distruse este lungă. Societatea Victimelor Represaliilor Staliniste „Golgota” a românilor din Ucraina încearcă în fiecare an să readucă în atenție necesitatea conservării cimitirului, în care sunt înmormântați 12 membri ai Academiei Române și alte figuri marcante ale istoriei și identității românești.

Statul român întreprinde prea puțin pentru a proteja monumente cu încărcătură istorică și simbolică pentru neamul românesc. Nu este astfel deloc surprinzător că, din cauza acestei pasivități, autoritățile ucrainene au încercat să scoată la licitație peste 200 de morminte românești. Pentru că tentativa a rămas fără finalitate, autoritățile și-au propus să exhumeze rămășițele din mormintele românești și să scoată criptele la vânzare, cu atât mai mult cu cât în unele situații nu există documente de arhivă, inscripții sau identificare, și nu se poate afla cine sunt proprietarii.

În acest context, deputatul AUR Dan Tanasă a solicitate Ministerului Afacerilor Externe să transmită:

  1. Dacă Ministerul Afacerilor Externe a inițiat un dialog cu partea ucraineană pentru protejarea, păstrarea și chiar renovarea cimitirului?
  2. Dacă autoritățile române au fost informate în legătură cu aceste acte de vandalism și dacă autorii faptelor au fost trași la răspundere de către autoritățile ucrainene?
  3. Dacă statul român are de gând să finanțeze renovarea și reabilitarea monumentelor funerare din Cernăuți care aparțin marilor personalități românești?
  4. Dacă ați lansat un apel către autoritățile ucrainene pentru a opri tentativa de a scoate la licitație peste 200 de morminte românești din cimitirul din Cernăuți? Vă rog să îmi comunicați dacă domniile voastre realizează că acest act va duce la ștergerea definitivă a istoriei noastre din Nordul Bucovinei? Cum va împiedica Ministerul Afacerilor Externe distrugerea și înlăturarea unor morminte care aparțin unora din cele mai ilustre personalități românești din această provincie istorică?
  5. Dacă ați inițiat un dialog public cu asociațiile culturale românești din regiunea Cernăuți pentru a obține informații relevante, sugestii și recomandări cu privire la salvarea cimitirului din Cernăuți?