Dan Tanasă (AUR): Cel puțin 5 dintre marile companii ajutate cu bani de la bugetul statului român aparțin unor oligarhi ruși controversați
În 2022, Ministerul Energiei propunea adoptarea Memorandumului pentru inițierea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele și sub-sectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice în perioada 2021-2030, dar fără a fi anunțată nici o sumă, același text ca în celelalte comunicări publice, dar fără sumele plătite de către statul român. Deputatul AUR Dan Tanasă sesizează o problemă în acest caz – cel puțin 5 dintre marile companii ajutate cu bani de la buget aparțin unor oligarhi ruși controversați. Astfel, Tanasă cere explicații premierului Nicolae Ciucă în acest caz.
„Cei care primesc ajutoare de stat sunt pe o listă plasată strategic, pe site-ul ministerului, într-un loc greu de depistat. Din această listă, 2-3 firme sunt românești, restul aparținând unor investitori din Austria, Italia, India, Franța, Olanda, Turcia ori Marea Britanie. Cel puțin 5 dintre marile companii ajutate cu bani de la buget aparțin unor oligarhi ruși controversați: TMK Reșița și TMK Artron, controlate de un apropiat al lui Vladimir Putin, oligarhul rus Dmitri Pumpianski, respectiv Vimetco Extrusion,Alum și Alro Slatina, controlate de oligarhul rus Vitali Macițki. Domnule Prim Ministru, ce măsuri concrete veți lua astfel încât bugetul de stat să nu mai fie grevat de astfel de ajutoare de stat acordate anual cu mărinimie de ministrul cel mai contestat din România?”, a declarat Dan Tanasă.
Trăim într-un paradox, susține Tanasă și scoate la lumină declarațiile ministrului Virgil Popescu: „pe de-o parte, ne temem să nu plece rușii din România pe motiv de facturi, pe de alta, ne temem să nu vină rușii în România, pe motiv de Ucraina”.
În perioada 2019-2021, în România a fost implementată o schemă de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele expuse unui risc important de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice. Valoarea totală a ajutorului de stat pentru anul 2019 a fost de 399.437.091,82 lei pentru un număr de 34 întreprinderi, respectiv de 637.623.005,80 lei, pentru un număr de 33 întreprinderi în anul 2020.