Dan Diaconescu va fi cercetat în arest la domiciliu. Procurorii au contestat decizia instanței

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile în cazul lui Dan Diaconescu pentru săvârşirea infracţiunilor de act sexual cu un minor și folosirea prostituţiei infantile, în formă continuată. Instanța a respins cererea, iar Dan Diaconescu a fost plasat în arest la domiciliu.

În baza art. 227 alin. (1) C.proc.pen., respinge ca neîntemeiată propunerea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, formulată în dosarul nr. 1865/P/2023.

În baza art. 227 alin. (2) C.proc.pen. rap. la art. 202 alin. (4) lit. d), art. 218 şi urm. C.proc.pen. corob. cu art. 223 alin. (2) C.proc.pen., dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpatul D C-D, cu antecedente penale, cercetat pentru săvârșirea în stare de recidivă postexecutorie a infracțiunii de act sexual cu un minor în formă continuată (2 acte materiale), faptă prevăzută și pedepsită de dispozițiile art. 220 alin. 1 şi alin. 4 lit. e) C.pen., cu aplicarea prevederilor art. 35 alin. 1 C.pen., precum şi ale art. 41 alin. 1 C.pen., a infracâiunii de act sexual cu un minor în formă continuată (2 acte materiale), faptă prevăzută ți pedepsită de dispozițiile art. 220 alin. 1 şi alin. 4 lit. e) C.pen., cu aplicarea prevederilor art. 35 alin. 1 C.pen., precum şi ale art. 41 alin. 1 C.pen., a infracțiunii de folosire a prostituţiei infantile în formă continuată (2 acte materiale), faptă prevăzută și pedepsită de dispozițiile art. 2161 C.pen., cu aplicarea prevederilor art. 35 alin. 1 C.pen., precum şi ale art. 41 alin. 1 C.pen., precum şi a infracțiunii de folosire a prostituţiei infantile în formă continuată (2 acte materiale), faptă prevăzută și pedepsită de dispozițiile art. 2161 C.pen., cu aplicarea prevederilor art. 35 alin. 1 C.pen., precum şi ale art. 41 alin. 1 C.pen., toate cu aplicarea prevederilor art. 38 alin. 1 C.pen., pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 07.04.2023 ?i până la data de 06.05.2023 inclusiv.

În baza art. 227 alin. (1) teza finală C.proc.pen., dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului D C-D, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză.

Dispoziţia de punere în libertate este executorie, potrivit art. 205 alin. (3) C.proc.pen. În baza art. 221 alin. (1) C.proc.pen., impune inculpatului D C-D obligaţia de a nu părăsi imobilul situat în fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza.

În baza art. 221 alin. (2) C.proc.pen., pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu persoanele vătămate (…) sau cu membrii de familie ai acestora, respectiv cu martorii (…)

În baza art. 221 alin. (4) C.proc.pen., atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.

În baza art. 275 alin (3) C.proc.pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Ia act că inculpatul a fost asistat de apărătorii aleși, avocat A M și D S. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronun?are.

Contestaţia se depune la Judecătoria Constanţa.

Potrivit procurorilor, în fapt, la data de 15.03.2023 organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de act sexual cu un minor şi folosirea prostituţiei infantile.

Astfel, cu ocazia efectuării unei percheziţii informatice asupra unui telefon mobil, într-o altă cauză penală, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de furt calificat, au fost extrase mai multe fişiere audio-video din conţinutul cărora au rezultat indicii cu privire la comiterea unor alte infracţiuni.

În urma probatoriului administrat în noua cauză a reieşit că în perioada septembrie-noiembrie 2020 şi în luna septembrie 2021 inculpatul D.D., un bărbat în prezent în vârstă de 55 de ani, a întreţinut raporturi sexuale şi acte sexuale orale, în mod consimţit şi repetat, contra unor sume de 300-400 de lei, cu două persoane vătămate minore, surori gemene, în vârstă de 15 ani, ce au împlinit vârsta de 16 ani în luna iulie 2021. Faptele au fost comise pe raza localităţilor Olimp, Constanţa şi Bucureşti, iar probele au relevat că inculpatul cunoştea vârsta persoanelor vătămate.

„În ziua de 06.04.2023 la locuinţa inculpatului din municipiul Bucureşti şi la un alt imobil deţinut de acesta, situat în municipiul Constanţa, au fost efectuate două pecheziţii domiciliare. Cu ocazia percheziţiei efectuate la locuinţa din municipiul Bucureşti au fost ridicate mijloace de stocare a unor date informatice, respectiv telefoane mobile, laptopuri, hard diskuri externe şi stickuri de memorie.

În seara de 06.04.2023 bărbatul în cauză a fost ascultat, în calitate de suspect, pentru comiterea, în stare de recidivă postexecutorie, a două infracţiuni de act sexual cu un minor, în formă continuată, şi a cinci infracţiuni de folosirea prostituţiei infantile, în formă continuată. Cu această ocazie el nu a recunoscut comiterea faptelor imputate.

După ascultare, la data de 07.04.2023, ora 00:10, organul de cercetare penală din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa – Biroul de Investigaţii Criminale a dispus faţă de suspect luarea măsurii preventive a reţinerii, pe o durată de 24 de ore. El a fost încarcerat în Centrul de reţinere şi arest preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa.
Persoana în cauză a formulat plângere împotriva măsurii reţinerii la ora 00:25. Plângerea a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa în dimineaţa de 07.04.2023, iar ulterior, la aceeaşi dată, ora 08:57, a fost respinsă de procurorul de caz, ca fiind neîntemeiată“ – au precizat procurorii.
Prin ordonanţa procurorului din data de 07.04.2023 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului D.D. pentru săvârşirea, în stare de recidivă postexecutorie, a două infracţiuni de act sexual cu un minor, în formă continuată, şi a două infracţiuni de folosirea prostituţiei infantile, în formă continuată.

„Pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea de act sexual cu un minor, în forma reţinută în cauză, este închisoarea de la 3 la 10 ani, iar cea pentru infracţiunea de folosirea prostituţiei infantile este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda, cu menţiunea că în cazul recidivei postexecutorii limitele speciale ale pedepselor prevăzute pentru noile infracţiuni se majorează cu jumătate.
În continuare în cauză se efectuază cercetări de către organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa – Biroul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție“ – au mai precizat procurorii, conform Ziua de Constanta.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.