Curtea Supremă americană confirmă interzicerea TikTok în SUA începând de duminică
Curtea Supremă a Statelor Unite a respins vineri recursul depus de reţeaua de socializare TikTok cu scopul de a împiedica interzicerea sa pe teritoriul american printr-o lege adoptată în aprilie de către Congres. Astfel, începând de duminică, rețeaua TikTok va fi interzisă în SUA. Există multe semne de întrebare în ce privește modul în care va fi pusă în aplicare decizia, iar o salvare pentru TikTok ar putea veni de la Donald Trump. Voi lua o decizie, veți vedea ce voi face, a spus președintele ales, după anunțarea deciziei.
În motivarea deciziei, luată în unanimitate de cei nouă judecători, Curtea Supremă a recunoscut că, pentru 170 de milioane de americani, TikTok oferă „un canal unic și extins de exprimare, mijloace de interacțiune și o sursă de comunitate”, relatează CNN.
Însă un factor decisiv în luarea deciziei a fost poziția Congresului SUA, care a subliniat preocupările legate de securitatea națională.
„Congresul a subliniat că vânzarea este necesară pentru a răspunde preocupărilor serioase privind securitate națională din cauza practicilor de colectare a datelor de către TikTok și a relației sale cu un adversar străin”, a scris Curtea în motivare.
Mai exact, autoritățile americane au subliniat că aplicația funcționează pe baza legislației din China, care obligă societăţile din domeniul tehnologic să colecteze informații personale și sensibile şi să permită autorităţilor chineze accesul la date ale utilizatorilor americani.
În aprilie anul trecut, preşedintele Joe Biden a semnat o lege care impune ByteDance să vândă activele sale din SUA până la 19 ianuarie 2025 sau să se confrunte cu o interdicţie naţională.
Ce impune legea și ce ar pregăti TikTok
Există multe semne de întrebare în ce privește modul în care va fi pusă în practică interdicția, având în vedere că nu există un precedent în care guvernul SUA să fi blocat o platformă majoră de social media.
Legea impune interdicţia doar pentru noile descărcări ale aplicaţiei din magazinele Apple sau Google. Utilizatorii existenţi ar putea continua să folosească aplicaţia, însă la un moment dat aceasta va deveni nefuncțională, din lipsă de suport tehnic.
CNBC citează surse care susțin însă că planul TikTok diferă de prevederile legii. Respectiv utilizatorii care vor încerca să deschidă aplicaţia vor primi un mesaj pop-up care îi va redirecţiona către un site cu informaţii despre interdicţie. De asemenea, compania ar intenționa să ofere utilizatorilor opţiunea de a descărca toate datele lor personale înainte de închiderea accesului.
TikTok şi compania sa mamă din China, ByteDance, nu au oferit imediat comentarii pe această temă.
ByteDance, deţinută în proporţie de aproximativ 60% de investitori instituţionali, precum Blackrock şi General Atlantic, şi 20% de fondatori şi angajaţi, are peste 7.000 de angajaţi în SUA.
Salvarea ar putea veni de la Trump
Donald Trump ceruse Curții Supreme să amâne legea privind interzicerea TikTok, pentru a-i da răgazul să găsească o soluție politică la problemă. Trump va fi învestit în funcţie a doua zi după intrarea în vigoare a legii.
Joi, un oficial al administrației Biden a declarat pentru CNN că președintele în exercițiu intenționează să lase viitorului președinte, Donald Trump, responsabilitatea de a aplica interdicția.
„Poziția noastră pe acest subiect a fost clară: TikTok ar trebui să continue să opereze sub proprietate americană. Având în vedere momentul în care intră în vigoare, cu o zi înainte de inaugurare, va reveni următoarei administrații responsabilitatea să implementeze această măsură”, a spus oficialul citat.
Se mai știe că CEO-ul TikTok, Shou Chew, urmează să fie prezent, alături de alți directori importanți din tehnologie, la inaugurarea lui Donald Trump, ceea ce poate fi un indiciu că Trump va încerca să salveze aplicația.
În plus, având în vedere că unii membri ai Congresului sugerează acum că TikTok ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a găsi un cumpărător, Trump ar putea găsi sprijin pentru a amâna interdicția.
UPDATE: Într-o intervenție la CNN, președintele ales Donald Trump a spus: „În cele din urmă, decizia îmi revine mie, așa că veți vedea ce voi face”.
Întrebat dacă va lua măsuri pentru a încerca să anuleze interdicția iminentă, Trump a spus doar: „Congresul mi-a delegat luarea unei decizii, așa că voi lua o decizie”.
Trump a confirmat, de asemenea, că a vorbit cu președintele chinez Xi Jinping, ocazie cu care au avut „o discuție excelentă despre TikTok și o discuție excelentă despre multe alte subiecte”.
Ulterior, Trump a scris pe rețeaua sa socială, Truth Social: „Decizia mea cu privire la TikTok va fi luată într-un viitor nu prea îndepărtat, dar am nevoie de timp pentru a examina situația”.
Legea îi oferă președintelui opțiunea de a extinde momentul până la intrarea în vigoare a interdicției cu 90 de zile, dar pentru a lua o astfel de decizie, administrația Trump ar trebui să ofere dovezi că s-au făcut progrese semnificative în procesul de vânzare, inclusiv prezentarea unor acorduri legale, obligatorii pentru o astfel de tranzacție.
Până acum, însă, compania-mamă a TikTok, ByteDance, nu a anunțat public că ar fi dispusă la o astfel de tranzacție.