Cum ruinează Europa spațiul Schengen, „bijuteria coroanei“. Țările care au reintrodus controalele la frontieră

Unul dintre proiectele emblematice ale Europei se clatină. Spațiul Schengen se află sub un asalt continuu din partea unui număr tot mai mare de țări care mențin sau au reintrodus controalele la frontierele interne, invocând preocupări legate de migrație sau terorism.

În 1995, Europa a creat un spațiu fără frontiere – Schengen. Actuala Comisie Europeană l-a numit „bijuteria coroanei integrării europene” și „inima care bate a Europei”, potrivit euractiv.com.

Călătoria prin Europa fără întreruperi la frontieră a devenit o normă în ultimii 20 de ani. Dar acest lucru face și mai dureros să vedem cum autoritățile naționale prea zeloase reintroduc controalele la frontieră, majoritatea începute odată cu marea criză a migrației din 2015.

Luând trenul din Austria în Germania în aceste zile, se simte ca și cum Schengen nu ar fi existat niciodată. La trecerea frontierei, călătoria se oprește. Toate ușile, cu excepția uneia, sunt închise. Polițiști bine echipați se plimbă în tren și încep să verifice identitățile.

Costul imediat: Întârzierea fiecărei călătorii și un cost economic, deoarece transportul de bunuri încetinește.

Dar poate chiar mai dăunător: Fiecare control la frontieră este o altă problemă care pătează unul dintre cele mai tangibile proiecte emblematice ale UE.

În prezent, un călător care traversează Europa ar putea fi oprit de mai mult de o duzină de ori, din cauza unui grup persistent de țări care refuză de mult timp să respecte spiritul spațiului Schengen.

Este Schengen în dezordine? Părerile sunt diferite
„Schengen nu este în criză. Ne confruntăm cu un grup de state membre care se comportă greșit și care pur și simplu nu respectă statul de drept”, a declarat Sergio Carrera, senior fellow la Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS), un think-tank cu sediul la Bruxelles.