Cum află Ucraina despre planurile militare ale Rusiei

Ucraina primeşte o mulţime de informaţii despre intenţiile Rusiei datorită unei reţele extinse de informaţii, inclusiv din surse din Kremlin, transmite Ukrinform.net, care îl citează pe şeful Direcţiei de Informaţii al Ministerului Apărării al Ucrainei.

La doar două zile de la începutul războiului, Rusia şi-a dat seama că lucrurile nu mergeau aşa de bine pe cât sperau. Aşa că ei [conducerea rusă] au făcut un plan numit D-plus 30 şi D-plus 60. Putem spune că am supravieţuit primei perioade şi au eşuat. Întrucât putem vedea paşii şi putem vedea ce fac ei, sperăm să putem spune că şi D-plus 60 nu va avea succes”, a declarat generalul de brigadă Kyrylo Budanov pentru Coffee or Die, într-un interviu, informează Direcţia de Informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Budanov, care este şeful Direcţiei de Informaţii al Ministerului Apărării al Ucrainei, a remarcat că nu este surprins de faptul că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a eşuat, adăugând că Ucraina primeşte o mulţime de informaţii despre intenţiile Rusiei datorită unei reţele extinse de informaţii, inclusiv surse din Kremlin. Ucrainenii au reuşit să pătrundă în multe straturi ale sectoarelor militare, politice şi financiare ale Rusiei, folosind informaţiile în marele lor avantaj, informează Adevărul.

Un exemplu pe care l-a oferit a fost lovitura recentă de la Berdyansk, care a distrus o navă rusă de debarcare din clasa Aligator, care stătea ancorată la un doc. Datorită capacităţilor sale de adunare de informaţii, Ucraina a lovit la momentul potrivit pentru a provoca daune maxime. „Racheta a lovit în momentul în care camioanele cu combustibil şi cele cu muniţie au venit la navă”, a spus şeful serviciului de informaţii al Ucrainei.

A avea spioni în angrenajul militar şi politic al Rusiei, inclusiv în administraţia lui Putin, a fost un lucru extrem de benefic pentru Ucraina, a spus Budanov. Şi această reţea umană a fost sporită de capacităţile de informaţii cibernetice în creştere rapidă ale Ucrainei, despre care Budanov susţine că oferă o vedere profundă atât asupra planurilor militare ruseşti, cât şi asupra sectoarelor politice şi economice ale ţării.

„Am făcut progrese considerabile în domeniul inteligenţei cibernetice”, a spus el. Pe lângă informaţiile despre armata rusă, Ucraina a reuşit să „vadă foarte bine circulaţia banilor Rusiei”. „Vom şti unde se duc [banii], unde [sunt] acumulaţi şi când [îi mută]. De asemenea, putem vedea ce se întâmplă în zona combustibililor din Rusia. Şi urmărim, de asemenea, toate inovaţiile în materie de armament”, a adăugat şeful serviciului de informaţii al Ucrainei.

El a subliniat, de asemenea, importanţa asistenţei în domeniul informaţiilor oferite de Aliaţi. Înalţi oficiali ai serviciilor de informaţii americane au mărturisit recent în faţa Congresului că partajarea informaţiilor cu Ucraina a fost „revoluţionară” şi diferită de orice din memoria recentă. În special, şeful Agenţiei de Informaţii a Apărării, locotenentul general Scott Berrier, a spus că partajarea informaţiilor a fost „revoluţionară în ceea ce priveşte ceea ce putem face”, potrivit Post. Paul Nakasone, directorul NSA, a mărturisit că „nu a văzut o împărtăşire mai bună a informaţiilor precise, oportune şi utilizabile în cei 35 de ani de serviciu”.

Această bătălie continuă, a spus Budanov, evidenţiază faptul că maşina de război a Rusiei nu este atât de puternică precum se credea cândva. Şi asta a făcut ca trupele să fie sacrificate inutil de comandanţii ruşi. „După cum putem vedea, a doua armată din lume nu este atât de puternică pe cât a văzut-o toată lumea la început. În ciuda superiorităţii considerabile în armament, în ciuda supremaţiei complete în aer, aceştia suferă pierderi considerabile. Moralul lor scade. Este acum foarte scăzut. Conducerea militară a Rusiei îşi vede pierderile, aruncă noi forţe în luptă. Comandanţii nu au timp suficient pentru a planifica operaţiunea. Aşa că îşi aruncă oamenii spre distrugere şi noi îi distrugem”, a subliniat el. Printre factorii de succes ai Ucrainei, şeful informaţiilor a subliniat motivaţia scăzută a soldaţilor ruşi, participarea cetăţenilor străini în Legiunea Străină a Ucrainei, precum şi gherilele ucrainene care luptă împotriva invadatorilor ruşi.