Cum a reușit Apple să integreze un senzor care costa 75.000 de dolari pe seria iPhone 12
iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max au mai multe camere foto și un senzor Lidar care este folosit pentru efecte AR, dar și pentru focalizare în lumină scăzută, însă Lidar nu este tocmai un senzor ieftin. Cum a reușit Apple să-l aducă pe iPhone?
Lidar funcționează prin transmiterea unei lumini laser, măsurând cât durează să revină la senzor. Deoarece lumina se deplasează cu o viteză constantă, timpul dus-întors poate fi tradus într-o estimare precisă a distanței. Dacă se repetă acest proces pe o grilă bidimensională, rezultatul este un „nor de puncte” tridimensional care arată poziția obiectelor în jurul unei camere, pe stradă sau în altă locație.
Primul senzor Lidar tridimensional a fost introdus de Velodyne în urmă cu mai bine de un deceniu. Acel tip de Lidar costa aproximativ 75.000 de dolari și era semnificativ mai mare decât un smartphone. Apple avea nevoie să facă acești senzori mai mici și mai ieftini pentru a-i implementa pe iPhone, iar VCSEL a făcut asta.
VCSEL este o tehnică de fabricare a unui laser folosind semiconductori. În trecut VCSEL era folosit în construirea senzorilor optici din mouse și nu era considerat un proces util pentru situațiile în care aveai nevoie de multă lumină. Tehnologia a evoluat și acum VCSEL este util și pentru fotografiere. Un cip de silicon poate avea zeci, sute, chiar mii de VCSEL, iar producerea la scară mare nu ar trebui să coste mai mult decât câțiva dolari per unitate.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: