Cum a dispărut casa de 2.000 mp din declarația de avere a șefului ANAF. Lucian Heiuș: ”Eroarea a fost remediată”
Lucian Ovidiu Heiuș, noul șef ANAF, și-a trecut în declarația de avere, în urmă cu 6 ani, o casă de 2.000 mp! Ulterior, suprafața imobilului a scăzut la 200 mp. Care este explicația?
La începutul lui mai 2022, liberalul Lucian Ovidiu Heiuș a fost numit în fruntea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), după ce, anterior, fusese secretar de stat la Ministerul Finanțelor. Biografia noului președinte al Fiscului conține un episod bizar, consumat în urmă cu 6 ani, pe care jurnaliștii au încercat să-l lămurească acum.
Din 2008 până în 2016, Lucian Heiuș și-a trecut o casă de 2.000 mp în declarația de avere
În decembrie 2016, Lucian Heiuș, fost șef al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara, ajungea deputat de Hunedoara, pe listele Partidului Național Liberal și avea parte de un debut nu foarte fericit în această funcție.
Jurnaliștii vremii au observat că în declarația de avere a deputatului este trecută o casă de locuit cu o suprafață cu totul neobișnuită, de 2.000 mp, situată în Orăștie. În același document, Heiuș mai trecea un imobil de 1,211 mp, presa anunțând un nou record în materie de spațiu de locuit, printre aleșii țării.
Cele două imobile, o donație (1/3), respectiv o moștenire, au fost trecute sub această formă încă din anul 2008, când Heiuș a ocupat pentru prima dată o funcție publică și a scris o declarație de avere.
Din 2017, imobilul de 2.000 mp a dispărut din documente, fiind înlocuit cu un teren și o casă
Lucian Heiuș nu a reacționat și nici nu a publicat o rectificare, în schimb, la următoarea declarație de avere depusă în februarie 2017, casa de 2.000 de metri a dispărut din document, iar în locul ei a apărut una de 200 mp și un teren de 1.800 mp, ambele la Orăștie. La fel s-a întâmplat și cu imobilul de 1.211 mp, a cărui suprafață a fost împărțită între o casa de 239 mp și un teren de 972 mp.
Legislația referitoare la integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice (legea 176/2010) prevede că:
”Dacă, în termen de 10 zile de la primirea declarației de avere și a declarației de interese, persoanele responsabile potrivit prevederilor art. 5 alin. (2) sesizează deficiențe în completarea acestora, vor recomanda, în scris, pe bază de semnătură sau scrisoare recomandată, persoanei în cauză rectificarea declarației de avere și/sau a declarației de interese, în termen de cel mult 30 de zile de la transmiterea recomandării.
Rectificarea declarației poate fi inițiată și de către persoanele prevăzute la art. 1, în termen de 40 de zile de la depunerea inițială. Declarația de avere și/sau declarația de interese rectificată pot/poate fi însoțite/însoțită de documente justificative” (art. 7).
Cum explică șeful ANAF modificarea
Contactat de jurnaliști, Lucian Ovidiu Heiuș ne-a transmis că declarația pe care a completat-o în anul 2016 cuprindea o rubrică în care ”clădirile și terenurile aferente” erau la comun, iar acest lucru l-a determinat să adune suprafețele, conform Fanatik.
”Declarația de avere depusă de domnul Lucian Ovidiu Heiuș, președinte ANAF (la acea dată deputat al Parlamentului României), pentru anul 2016, cuprindea la poziția 2. Clădiri și terenul aferent construcției.
Eroarea a fost remediată ulterior, terenurile aferente construcțiilor fiind declarate separat la poziția 1. Terenuri”, se arată într-un răspuns al ANAF.
Trebuie menționat că în declarația de avere de pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, rubricile ”Clădiri” și ”Terenuri” sunt separate (vezi aici). La fel și în cea de pe pagina Camerei Deputaților (vezi aici).
Este evident, însă, că la mijloc a fost o eroare, pentru că este greu de crezut că o casă de locuit ar putea avea o suprafață atât de mare. O hală industrială medie are în jur de 500-600 mp, iar un bloc cu 10 etaje poate avea aproximativ 3.000 mp utili, în funcție de numărul de apartamente.
Lucian Heiuș a fost la un pas să ajungă ministru al Finanțelor Publice
Lucian Heiuș s-a născut la data de 13 noiembrie 1965 în Orăștie, județul Hunedoara. Este absolvent al Facultății de Mecanică, din cadrul Politehnicii Cluj-Napoca (1990), al Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Babeș Bolyai (1999) și a Facultății de Management Turistic și Comercial din cadrul Universității Creștine Dimitrie Cantemir, București (1999). Înainte să lucreze la Finanțe, Heiuș a fost director general la Uzina Mecanică Orăștie, iar primul lui job (în 1990) a fost de inginer la Întreprinderea Vagoane Arad.
În 2020, Lucian Ovidiu Heiuș a fost propus de Partidul Național Liberal pentru funcția de Ministru al Finanțelor, însă a primit aviz negativ din partea comisiei parlamentare, pe motiv că ar vrea să ”ajusteze” Codul Fiscal.
În prezent, el deține două terenuri agricole, de 3,6 și 3,8 hectare în satul Voia, județul Harghita, și cele două terenuri – de 972 și 1.800 mp la Orăștie. Heiuș mai are o casă de vacanță de 182 mp în satul Voia și ½ dintr-un apartament de 47 mp, în Deva.
Șeful ANAF are 4 autoturisme, 70.766 lei în conturi și un credit de 28.680, scadent în 2033. În 2021, el a împrumutat PNL Hunedoara cu 130.000 de lei.
Sursa foto: Fanatik