Cu două dosare penale, Vlad Filat și-a anunțat candidatura la prezidențiale
Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024. Anunțul a fost făcut de Biroul permanent central al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Decizia a fost luată pe 31 mai curent și anunțată astăzi, 3 iunie.
„Biroul permanent central al PLDM a decis înaintarea candidaturii domnului Vladimir Filat la funcția de președinte al R. Moldova, în cadrul alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024”, se arată în comunicatul formațiunii.
Partidul Liberal Democrat din Moldova a mai anunțat că se va înregistra și va participa în calitate de concurent electoral în cadrul referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, fără a preciza care va fi poziția sa.
Vlad Filat, anchitat în primă insatanță în al doilea dosar. Procurorii au făcut recurs
Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova în perioada 2009-2013, a fost judecat într-un dosar în care a fost acuzat de spălare de bani. Procurorii anticorupție au cerut șapte ani de închisoare, însă, după un proces care a durat mai bine de cinci ani, acesta a fost achitat de Judecătoria Chișinău.
Sentința în cazul lui Vlad Filat nu este definitivă. De altfel, Procuratura Anticorupție (PA) a contestat la Curtea de Apel Chișinău, sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, prin care instanța a hotărât că fapta incriminată ex-premierului Vlad Filat „nu întrunește elementele infracțiunii de spălare de bani”, acesta fiind achitat.
Procurorii anticorupție cer 7 ani de închisoare
Potrivit unui comunicat emis de PA, procurorii anticorupție au solicitat Curții de Apel Chișinău – casarea sentinței emise la 7 mai, pronunțarea unei noi hotărâri în care să se recunoască culpabilitatea lui Vlad Filat în comiterea infracțiunii de spălare de bani conform prevederilor legale, stabilirea unei pedepse de 7 ani de închisoare și confiscarea sumei de aproximativ 13 milioane de lei, „contravaloarea banilor care au constituit obiectul spălării banilor”.
„Această acțiune este vitală pentru asigurarea aplicării legii și pentru a demonstra că nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de poziția socială sau de influența politică”, se arată în comunicatul emis de PA.
Concluzii „contradictorii”
Potrivit PA, instanța de judecată a emis concluzii „contradictorii în diverse compartimente ale deciziei sale”.
„În mod specific, în analiza instanței asupra laturii obiective a presupusei infracțiuni, s-a evidențiat o interpretare neconvențională și greșită a prevederilor legale, cu referire la necesitatea demonstrării întoarcerii în posesia inculpatului a bunurilor provenite din activități infracționale. De asemenea, este important de menționat că instanța de judecată nu a reușit să ofere o justificare coezivă și logică pentru aceste concluzii divergente
Totodată, procurorii au constatat că instanța de judecată în cadrul examinării prezentei cauze penale s-a manifestat vădit în defavoarea poziției acuzatorului de stat, a lezat drepturile acuzării de a administra probele pe care le consideră ca fiind relevante acuzațiilor aduse, în repetate rânduri a respins demersurile acuzatorului de stat și în acest mod a refuzat audierea martorilor acuzării”, punctează PA.
Vlad Filat a mai fost condamnat la nouă ani de închisoare în 2016, într-un dosar în care a fost acuzat de fapte de corupție și trafic de influență. Filat a fost eliberat din închisoare în 2019, după ce avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile, pe motivul condițiilor proaste de detenție. Au solicitat apoi eliberarea lui înainte de termen, întrucât Filat ispășise deja două treimi din pedeapsă și legea îi permitea să ceară acest lucru.
Sursa foto: EVZ