Criză militară în Rusia: mercenarii din Yemen sunt trimiși pe frontul din Ucraina. Ce metode de recrutare sunt folosite?

Rusia a recrutat sute de mercenari yemeniți pentru a-și întări liniile din Ucraina, sub promisiunea falsă a unui loc de muncă bine plătit și a cetățeniei ruse, susțin mai multe surse.

Recruții spun că au fost deja trimiși pe linia frontului după ce au fost integrați în armata rusă cu ajutorul unei companii legate de mișcarea Houthi, transmite Daily Mail.

Mulți dintre cei care au plecat în Rusia afirmă că au fost forțați să intre în armată sub promisiunea unei cariere bine plătite, departe de front.

Ademeniți cu promisiuni false și amenințați

Yemeniții, care se așteptau la salarii substanțiale și la locuri de muncă sigure în domenii precum producția, susțin că au fost amenințați și trimiși în Ucraina fără prea multă pregătire după ce au ajuns în Rusia.

În ultimele săptămâni, Rusia a încercat să evite mobilizarea completă, apelând la sprijinul a aproximativ 12.000 de soldați nord-coreeni și mercenari din India și Nepal.

Potrivit Financial Times, recrutarea soldaților yemeniți „pare să fi început încă din iulie”, cu câteva luni înainte ca Kim Jong Un să trimită trupe pentru a sprijini liniile lui Putin.

Un recrutat a estimat că făcea parte dintr-un grup de aproximativ 200 de yemeniți recrutați în Rusia în septembrie.

Unii spun că au fost păcăliți să se alăture după ce au semnat contracte de înrolare pe care nu le puteau citi, fiind informați că vor lucra în domenii profitabile precum ingineria.

La sosirea în Rusia, un recrutat a relatat că un bărbat a tras un foc de pistol deasupra capetelor lor și i-a obligat să semneze un contract înainte de a fi transportați cu autobuze în Ucraina.

Un alt recrutat care s-a alăturat în septembrie a spus că spera doar să câștige suficienți bani pentru a-și termina studiile, dar a ajuns în Ucraina, îmbrăcat în uniforma rusă.

Recruții au declarat pentru Financial Times că au fost supuși bombardamentelor, nu au avut timp de odihnă și că unul dintre ei a ajuns la spital după o tentativă de suicid.
Acorduri supravegheate de iranieni

Contractele analizate de FT fac referire la o companie din Oman, fondată de politicianul Houthi Abdulwali Abdo Hassan al-Jabri.

Oficialii susțin de luni de zile că rebelii yemeniți Houthi colaborează cu Rusia pentru a face schimb de arme și informații, sprijinind operațiunile lor din Marea Roșie.

Acordurile ar fi fost supravegheate de agenți iranieni, care ar fi ajutat Rusia să negocieze vânzarea de rachete și date satelit către mișcarea Houthi.

Informațiile ar fi fost transmise de Rusia către membri ai Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, încorporați în rândurile mișcării Houthi, conform unei surse citate de WSJ luna trecută.

Un raport ce citează oficiali occidentali sugerează că Rusia a încercat să destabilizeze intenționat regiunea sprijinind mișcarea Houthi pentru a submina aliații occidentali.

Mișcarea Houthi a vizat peste 100 de nave comerciale din noiembrie, în solidaritate cu Hamas, în contextul războiului dintre Israel și Gaza, perturbând comerțul.
Rusia ar putea trimite rachete în Yemen

Surse occidentale și regionale, familiarizate cu subiectul, au declarat că Rusia încă nu a decis dacă va trimite rachete Yakhont mișcării Houthi.

Experții afirmă că aceste rachete ar permite Houthi să lovească mai precis nave comerciale, sporind amenințarea la adresa navelor de război americane și europene care le protejează.

Yakhont este considerată una dintre cele mai avansate rachete anti-navă din lume, proiectată să zboare aproape de suprafața mării pentru a evita detectarea, cu o viteză de peste două ori mai mare decât cea a sunetului, ceea ce o face dificil de interceptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *