Cristian Ivănuță (AUR): Trebuie să urmărim cu mare atenție ce se întâmplă în Republica Moldova
Deputatul AUR Cristian Ivănuță a participat la emisiunea Parlamentul acasă de la TVR Iași, unde a abordat subiecte de maximă actualitate precum tensiunile din Republica Moldova, drepturile comunității românești din Ucraina, situația geopolitică din prezent și problema transnistreană. De asemenea, a fost adus în discuție și subiectul legilor educației.
În ceea ce privește Republica Moldova, Cristian Ivănuță a afirmat că Rusia va face tot ce îi stă în putință să creeze tensiuni la Chișinău, ținând cont că actuala conducerea este una pro-europeană și pro-NATO. „Este necesar să urmărim cu mare atenție ce se întâmplă în Republica Moldova”, a subliniat deputatul AUR, care a adăugat că inițiativa partidului PAS de a înlocui sintagma „limbă moldovenească” din legile Republica Moldova cu „limba română” este un pas firesc.
„Limba de stat în Republica Moldova este limba română, ce se întâmplă acolo (cu limba moldovenească n.r.) urmează modelul sovietic prin care se creează o limbă distinctă, artificială. Aceeași situație se întâlnește și în Ucraina, unde toată această discuție între limba română și limba moldovenească lovește în minoritatea românească din zonă”, a punctat Ivănuță.
Deputatul AUR a mai spus că este important ca pe agenda publică să fie readusă tema teritoriilor ce au aparținut României în trecut și care sunt în continuare locuite de etnici români pentru că în acest fel se poate obține și mai mult sprijin pentru aceștia. Spre exemplu, AUR a reușit, prin Legea bugetului, să obțină finanțare pentru 1400 de preoți din Basarabia care s-au rupt de Rusia.
Un alt subiect important a fost cel al legilor educației. Principala critică a deputatului AUR a făcut referire la faptul că ministrul Educației, Ligia Deca, nu a invitat la discuție experți din domeniu. În context, Cristian Ivănuță a amintit că există o serie de probleme în învățământul românesc, una dintre ele fiind introducerea unor teme și concepte specifice ideologiei neomarxiste prin manualul educației de gen ce este deja disponibil. În acest sens, deputatul AUR a precizat că, alături de colegul său, deputatul Mihail Albișteanu, a solicitat explicații din partea Ministerului Educației cu privire la folosirea termenului „non-binar”, ce este utilizat în anumite documente și anexe solicitate de Inspectoratul Școlar Galați pentru desfășurarea Programului Național de Abandon Școlar (PNRAS).
„Tăvălugul educației sexuale în școli nu se va opri aici, ci va apărea și în acele planuri-cadru elaborate de minister”, a avertizat Cristian Ivănuță.