Cristian Ivănuță (AUR) solicită un plan urgent de salvare a podului istoric de la Zlodica
O construcție istorică, unicat, încadrată ca monument istoric în județul Iași, riscă să dispară. Deputatul AUR Cristian Ivănuță nu poate asista la degradarea patrimoniului și solicită, în regim de urgență, restaurarea podului de la Zlodica, ridicată la comanda domnitorului Ștefan cel Mare.
Recent, a fost demarat un plan urgent pentru a fi salvată, fără niciun rezultat. La Direcția Județeană pentru Cultură a fost depus un proiect ce vizează intervenții la faimosul Pod. El se află în faza de consultare, însă construcția riscă să se prăbușească de la o zi la alta. Proiectant este arhitectul Radu Andrei, beneficiar fiind Asociația „Actum” – Ambulanța pentru Monumente, Moldova Nord.
„Construcția de o importanță istorică deosebită, podul de la Zlodica, riscă să se prăbușească. Construcția are caracter unicat și o valoare istorică necontestabilă, fiind inclusă pe lista Monumentelor Istorice în județul Iași. Recent, la Direcția Județeană pentru Cultură, a fost depus un proiect în vederea restaurării sale, însă acesta este abia în faza de consultare. Domnule ministru, ce măsuri veți întreprinde pentru ca această construcție istorică să fie restaurată cât mai repede, pericolul prăbușirii sale fiind extrem de ridicat”, a punctat deputatul AUR Cristian Ivănuță în solicitarea către Ministerul Culturii.
Podul de la Zlodica se află în comuna Ceplenița, județul Iași, și a fost construit în timpul marelui domnitor al Moldovei, Ștefan cel Mare. Podul este situat între Hârlău și Cotnari, localități cunoscute în acea perioadă, fiind menționat într-un document ce datează încă din anul 1806. Podul din Zlodica este inclus pe Lista Monumentelor Istorice din anul 2004 – județul Iași având codul de clasificare cod LMI IS-II-m-B-04274.