Cristian Ivănuță (AUR) despre măsurile de austeritate ale Guvernului Ciolacu: Soluția ar fi reducerea cheltuielilor generate de un aparat administrativ supradimensionat
Cristian Ivănuță, deputat AUR de Iași, pune punctul pe i în ceea ce privește măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu: acestea nu vor avea efectele scontate. În schimb, povara va resimțită de cetățenii rând și de către firmele românești.
În context, deputatul a afirmat, că, în opinia sa, nu este deloc întâmplător că în această perioadă au apărut în presă informații despre cazul șefului CJ Vaslui, Dumitru Buzat, acuzat că a cerut și a luat șpagă. PSD a încercat astfel să distragă atenția cetățenilor de la acest pachet de măsuri fiscale, în încercarea de a nu pierde foarte multe voturi.
Cristian Ivănuță a subliniat că Guvernul nu va reuși decât să crească datoria publică deoarece PSD și PNL refuză să reducă acele cheltuielile bugetare generate de angajarea clientelei politice în aparatul de stat.
„Momentul în care Guvernul are de prezentat, de exemplu, asumarea răspunderii pentru măsurile fiscale se suprapune cumva pe acest scandal, ca să abată atenția populației și a reuși astfel să nu piardă foarte multe voturi. Aceasta arată că România probabil nu va fi salvată prin aceste măsuri fiscale, ci, dimpotrivă, împovărată și mai mult, pentru că va crește în continuare datoria publică. Nu se vor face reduceri la cheltuielile de la stat, dar, în schimb, noi vom suporta prin acele creșteri de taxe și impozite această hiperbirocratizare a aparatului de stat. Oamenii de rând vor munci pentru clientela politică”, a afirmat deputatul.
Cristian Ivănuță a reamintit că măsurile fiscale vor lovi, în primul rând, în firmele românești, în acele IMM-uri care de-abia supraviețuiesc. Specialiștii avertizează că peste 1000 de IMM-uri vor fi afectate de acest pachet asumat de Guvern.
„Trebuiau reduse cheltuielile la buget cu angajările, care sunt în floare, mai ales în multe ministere – secretari de stat, subsecretari de stat, care sunt angajați pe salarii foarte mari acolo”, a precizat deputatul, care a subliniat că există riscul ca deficitul bugetar să depășească 5,7% din PIB, ceea ce va genera noi probleme deoarece România și-a asumat că va menține acest deficit la 5,5% din PIB.
În final, Cristian Ivănuță a reamintit că PSD și PNL aleg să irosească banii de la buget pe un aparat de stat supradimensionat, în loc să aloce fonduri importante către sănătate și educație. Spre exemplu, conform legii, educația ar trebui să primească 6% din PIB, o prevedere pe care niciun Guvern nu și-a asumat-o.