Creierul tău s-ar putea să nu fie atât de conștient precum crezi

Două teorii majore au alimentat o dezbatere de acum 1.500 de ani începută de Sfântul Augustin: este conștiința continuă, în care suntem conștienți în fiecare moment din timp sau este discretă, în care suntem conștienți doar în anumite momente ale timpului?

O echipă de oameni de știință crede că a ajuns, în cele din urmă, la un model al modului în care funcționează conștiința în mintea umană și, făcând acest lucru, s-ar putea să fi stabilit o dezbatere veche de 1.500 de ani.

Marea problemă este dacă conștiința este continuă sau discretă. Practic, oamenii de știință și filozofii se contrazic de mult dacă suntem conștienți tot timpul sau doar în momente concise. Într-o lucrare de opinie publicată în revista Trends in Cognitive Sciences, oamenii de știință spun că este un pic din ambele – și verdictul lor ar putea ajuta oamenii de știință în diferite discipline.

„Trebuie să procesezi informațiile continuu, dar nu le poți percepe continuu”

Oamenii de știință, toți psihofizicieni la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) din Elveția, au spus că se desfășoară un proces în doi pași. În timp ce creierul nostru procesează continuu informațiile din culise într-o manieră mai „inconștientă”, suntem conștienți în mod activ de aceste informații numai în momente discrete.

„Procesarea conștientă este supraestimată”, a spus autorul principal Michael Herzog într-un comunicat de presă. „Ar trebui să acordați mai multă importanță perioadei întunecate, inconștiente de procesare. Doar crezi că ești conștient în fiecare moment al timpului”, adaugă el.

Când mergem cu bicicleta, medita Herzog, corpurile noastre fac automat ajustări minuscule pentru a nu se prăbuși, fără să ne gândim în mod conștient la asta. Dar chiar și cu modelul în doi pași al echipei sale, rămân câteva dintre întrebările secundare din jurul dezbaterii antice. Întrebările despre cât durează aceste momente discrete de conștiință sau cum diferă între oameni nu au încă răspunsuri.

„Întrebarea pentru ce este conștiința necesară și ce se poate face fără a fi conștient? Habar nu avem”, a conchis Herzog.