Corupția, la ordinea zilei în cadrul ANS: Contabila Federației de Canotaj, premiată cu 162.400 euro, mai mult decât David Popovici pentru aurul olimpic

Aurul olimpic câștigat de canotorii români le-a adus premii substanțiale și unor angajați ai Federației. Contabila și secretarul general au primit, fiecare, câte 162.400 de euro. Contactată de jurnaliștii de la Libertatea, Elisabeta Lipă, președinta Agenției Române pentru Sport a refuzat să comenteze.

Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al Federației Române de Canotaj) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obținut de Daniel Popovici.

David Popovici a primit 140.000 de euro de la COSR pentru medalia de aur câștigată la proba de 200 m liber. 60.000 de euro a fost premiul pentru medalia de bronz la proba de 100 m liber.

Premiile sunt plătite de Comitetul Olimpic Român, din bugetul statului, la propunerea fiecărei federații sportive. Potrivit informațiilor 60M.RO, sumele nu au fost încă plătite, dar schemele de premiere au fost realizate de Elisabeta Lipă, candidat PSD la alegerile parlamentare, cunoscută ca o apropiată a premierului Marcel Ciolacu.


Antrenorul lotului de seniori: 476.000 de euro. O canotoare cu două medalii: 252.000 de euro

Conform statelor de plată obținute de Europa Liberă, valoarea tuturor premiilor oferite celor 26 de canotori pentru medaliile obținute la Paris – în număr de cinci – a fost cu aproape un milion de lei mai mică decât valoarea tuturor premiilor obținute de cei 14 antrenori.

Cele mai marii premii le-au primit:

  • Antonio Colamonici – antrenorul lotului olimpic – 476.000 de euro Ciprian Atomei,
  • Sorin Băhnarel,
  • Despina Marcus, Rodica Macovei, Cosmin Bogus – antrenori secunzi – câte 309.400 euro fiecare.

Niciunul dintre sportivii medaliați nu a ajuns la aceste sume.

Cei mai mulți bani i-au primit Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar și Simona Radiș – câte 252.000 de euro fiecare – pentru medaliile de aur și argint câștigate la Jocurile Olimpice de Vară 2024.

Pe statul de premiere semnat de contabil-șef Roxana Petrescu sunt și două persoane din personalul federației. Aceeași Roxana Petrescu și Cătălin Erhan, secretar general.

În total, Comitetul Olimpic Român a plătit, la propunerea Federației Române de Canotaj, premii în valoare de 8.750.000 de euro.

Europa Liberă a contactat-o pe Elisabeta Lipă, președinte al Agenției Române pentru Sport și fostă președintă a Federației Române de Canotaj dar, până la publicarea acestui articol, nu am primit răspuns la întrebări

Contactată de GSP, citat de Libertatea, Elisabeta Lipă a răspuns succint: „Sunt la Chișinău, intru într-o serie de întrevederi, voi reveni cu un răspuns pe acest subiect”.


Cinci din cele nouă medalii olimpice ale României au fost obținute de canotori

  • Florin Enache și Andrei Cornea au câștigat medalia de aur la dublu vâsle masculin.
  • Simona Radiș, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuța Bodnar, Roxana Anghel, Magda Rusu, Victoria Petreanu au câștigat medalia de aur la proba barcă de 8+1 feminin.
  • Simona Radiș și Ancuța Bodnar au câștigat medalia de argint la dublu vâsle feminin. Tot medalie de argint au câștigat Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel – în proba de dublu rame feminin, și Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen – la dublu vâsle feminin, categoria ușoară.

Însă canotorii români nu mai au de câțiva ani, condiții bune de pregătire în România. Înainte de Jocurile Olimpice, canotorii, fete și băieți, s-au pregătit patru luni în Italia, după cum a arătat postul Euronews într-un reportaj.

Baza sportivă de la Snagov (lângă București), dar mai ales lacul Snagov, locul tradițional de pregătire a canotorilor de zeci de ani, nu mai sunt potrivite.

La ediția de la Paris a Jocurilor Olimpice din acest an, patru sporturi au adus medalii pentru România: canotajul, înotul, halterele și gimnastica.

În total, au fost nouă medalii: 3 de aur, 4 de argint și 2 de bronz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *