Controlul glicemiei, factor cheie pentru reducerea riscului de cancer în obezitate şi diabet de tip 2
Că obezitatea este un factor de risc atât pentru diabetul de tip 2, cât şi pentru mai multe tipuri de cancer este un fapt cunoscut. În mod similar, pierderea intenţionată în greutate prin, de exemplu, intervenţia chirurgicală bariatrică, duce adesea la ameliorarea diabetului zaharat şi mulţi pacienţi obţin un control normal al glicemiei.
La pacienţii cu obezitate, riscul de cancer, de asemenea, poate fi redus după o pierdere în greutate majoră şi de lungă durată. Cu toate acestea, până acum au fost făcute relativ puţine studii privind asocierea dintre pierderea în greutate, riscul de cancer şi controlul glicemiei la pacienţii atât cu obezitate, cât şi cu diabet de tip 2. Studiul de faţă, publicat în revista Diabetes Care, a folosit date din studiul de intervenţie „SOS“ (Subiecţii Obezi Suedezi), care este condus şi coordonat de Universitatea din Göteborg, precum şi date din alte surse, cum ar fi Registrul Suedez de Cancer.
Risc de cancer cu 60% mai mic Cercetătorii au studiat un grup de 393 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 care au suferit o intervenţie chirurgicală bariatrică şi i-au comparat cu un grup de control de 308 persoane cu aceleaşi caracteristici clinice, adică toţi aveau obezitate severă şi diabet de tip 2, dar nu au suferit o intervenţie chirurgicală bariatrică. În alte privinţe, cum ar fi în ceea ce priveşte compoziţia de gen, glicemia şi fumatul, cele două grupuri au fost comparabile. În grupul cu operaţie bariatrică, 68 de persoane (aproximativ 17%) au dezvoltat cancer în paralel cu o pierdere semnificativă în greutate. Cazurile de cancer emergente corespunzătoare din grupul de control s-au ridicat la 74 (24%), în timp ce aceşti indivizi şi-au păstrat starea de obezitate severă.
Perioada mediană de urmărire a fost de 21 de ani. În general, riscul de a face cancer a fost cu 37% mai mic în grupul care a suferit o intervenţie chirurgicală pentru obezitate.
» Aflați mai multe informații aici.