Consumul de alimente picante şi băuturi fierbinţi pot afecta pielea feţei

Maria Grigore, Iași: „Fiica mea, în vârstă de 33 de ani, are probleme cu tenul de foarte mulți ani. Când era mai mică, am pus acest lucru pe seama vârstei. Acum, însă, lucrurile par din ce în ce mai complicate: i se înroșesc foarte tare obrajii, pielea pare îngroșată în acea zonă, și îi apar, uneori, și coșuri. Din acest motiv este foarte retrasă, nu are prieteni și nu iese aproape deloc din casă, în afara serviciului. A fost, în urmă cu ceva timp la medic și i s-a spus că are rozacee. I-a dat, atunci, un tratament, dar nu a ajutat-o prea mult. Mi-aș dori să știu mai multe lucruri despre această boală și dacă poate face un tratament, astfel încât să atenueze efectele acestea neplăcute“.

Dr. Corneliu Dobre, medic primar dermatolog, Clinica de dermatologie, Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon“:

„Rozaceea“ este o afecțiune dermatologică inflamatorie, cronică care se manifestă prin înroșirea pielii (eritem), prin dilatarea vaselor de sânge, care devin vizibile, prin erupții de coșuri mici și papule, și, în cazuri mai severe, prin creșterea în volum a nasului (rinofimă). Leziunile se pot observa mai frecvent pe zona centrală a feței dar, de multe ori, cuprind întreaga față. În cazuri rare, ochii sau scalpul pot fi, de asemenea, afectate. Tocmai de aceea, boala – care afectează preponderent persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani – reprezintă un motiv de disconfort pentru pacienți.

Din păcate, nu se cunoaște exact ce cauzează această afecțiune, dar un rol important îl joacă genele – poate fi moștenit din familie – și expunerea la mediu.

Cert este că alimentele picante, alcoolul sau băuturile fierbinți pot declanșa erupțiile faciale și pot determina recrudescența bolii.

Alți factori declanșatori ai episoadelor inflamatorii din rozacee,

 » Aflați mai multe informații aici.