Construcția barajului de la Vârfu Câmpului, în așteptare de 34 de ani. Dorinel Cosma (AUR): un proiect de o importanță crucială devine un exemplu revoltător
În România există lucrări începute încă din 1987, nefiind finalizate nici astăzi. Un exemplu revoltător este Barajul de la Vârfu Câmpului, care așteaptă să fie finalizat de 34 de ani. În vederea urgentării procesului de finalizare a barajului, senatorul AUR, Dorinel Cosma, se adresează minstrului interimar al Mediului, Apelor și Pădurilor, în vederea alocării fondurilor pentru realizarea lucrări care este de o importanță crucială pentru locuitorii județului Botoșani.
”Acesta este ritmul în care autoritățile statului român construiesc cel mai mare proiect de amenajare hidrologică din nord-estul României. Domnule ministru Tanczos, există fonduri alocate din buget, în acest an, pentru finalizarea acestei lucrări și când preconizați că va fi finalizată construcția la barajul de la Vârfu Câmpului?”, a declarat senatorul AUR, Dorinel Cosma.
Construirea acestui baraj, de pe râul Siret, va permite atât alimentarea cu apă a mai multor localităţi, cele mai importante fiind localitățile Botoșani și Dorohoi, cât şi extinderea sistemelor de irigaţii la nivelul județului Botoșani. Prin realizarea acumulării Vârfu Câmpului se urmărește asigurarea debitelor pentru realizarea unei microhidrocentrale; asigurarea unei scurgeri salubre pe râul Jijia, în special în perioadele de secetă; îmbunătățirea condițiilor de calitate a apei pe sectorul aval de confluența cu râul Sitna; asigurarea apei pentru sistemele de irigații din zonele limitrofe ale râului Jijia.
Început în anul 1987, la barajul de la Vârfu Câmpului s-a lucrat efectiv între anii 1987-1993, după care lucrările au căpătat un caracter sporadic, de fiecare dată autoritățile competente invocând lipsa fondurilor pentru continuarea lucrărilor.