Consiliul JAI analizează, săptămâna viitoare, dacă România și Bulgaria intră în Schengen și terestru

Săptămâna următoare, președinția ungară a Consiliului UE va prezenta în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI), de la Luxemburg, situația actuală a aplicării integrale a acquisului Schengen în România și Bulgaria, relatează Agerpres.

Pe data de 10 octombrie, miniștrii de interne se reunesc la Luxemburg. Ei vor face un bilanț al situației generale a spațiului Schengen.

Comisia Europeană prezintă barometrul Schengen. Acesta este un raport bianual, care analizează evoluțiile înregistrate, dar și amenințările și evoluțiile emergente din spațiul Schengen. De asemenea, miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al consiliului Schengen. Discuția va avea focus pe prioritatea legată de creșterea rezilienței frontierelor noastre externe.

Situația actuală a aplicării integrale a acquisului Schengen în România și Bulgaria va fi prezentată de președinție. Pe data de 30 decembrie 2023, Consiliul a luat decizia de a elimina controalele de la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Este nevoie de o altă decizie a Consiliului, pentru stabilirea datei la care se elimină controalele la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România. În prima parte a lunii decembrie 2024 va avea loc ultimul Consiliu JAI, la Bruxelles. O decizie cu privire la aderarea cu frontierele terestre la spațiul Schengen a României și Bulgariei se poate lua în orice format, așa cum a dovedit-o primul pas făcut pe 30 decembrie 2023.

Intrarea terestră în Schengen, incertă pentru România În Austria, Partidul Austriac al Libertății (FPÖ) a obținut un rezultat peste așteptări. Acest lucru ar putea să afecteze România. La ultimele alegeri, formațiunea prorusă și eurosceptică FPÖ a adunat aproape 30%. „Fortăreața Austria – fortăreața libertății” a fost sloganul pentru scrutinul partidului, care are ca obiectiv expulzarea străinilor din țară. Românii sunt al doilea cel mai mare grup de rezidenți din Austria, după germani. Potrivit statisticilor oficiale, ar fi vorba despre 150.000, dar numărul ar fi, de fapt, mai mare. Presiunea făcută de FPÖ asupra guvernului de la Viena nu este o noutate pentru nimeni. Retorica lor i-a determinat pe conservatorii cancelarului Karl Nehammer să amâne primirea României și Bulgariei în Schengen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *