Consiliul Europei, nou sprijin pentru Republica Moldova în procesul de integrare la UE

Republica Moldova primește în continuare, ajutor, de la Consiliul Europei, pentru realizarea Planului național de acțiuni pentru aderarea la Uniunea Europeană. Această temă a fost discutată de președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, la întrevederea cu secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Bjorn Berge, aflat într-o vizită la Chișinău.

Șeful legislativului a remarcat faptul că, de-a lungul anilor, Consiliul Europei a sprijinit Republica Moldova în realizarea reformelor democratice în domeniul justiției, mass-media și a respectării drepturilor omului. „Suntem angajați plenar în a duce la bun sfârșit reformele inițiate, iar prioritatea este cea a justiției. Chiar dacă avem rezistență în rândul judecătorilor, procesul este ireversibil și nu vom ceda”, a spus Igor Grosu.
Republica Moldova, sprijin de la Consiliul Europei

Un alt subiect abordat de cele două părți a fost lupta cu știrile false și propaganda. Președintele Parlamentului a apreciat, în context, expertiza Consiliului Europei la consolidarea pluralismului media. „În ultimii trei ani, am depus eforturi considerabile pentru a întări instituții statului, cum ar fi Comisia Electorală Centrală, Consiliul Audiovizualului. Pas cu pas, vom munci să avem instituții puternice, care să facă față grupărilor criminale și provocărilor din exterior”, a menționat șeful legislativului.

În contextul celei de-a 75-a aniversări a Consiliului Europei, secretarul general adjunct, Bjorn Berge, participă astăzi la evenimentul de transmitere a unei donații importante de echipamente medicale în cadrul proiectului „Consolidarea reformelor penitenciarelor și a probațiunii, prestarea serviciilor medicale și tratamentul pacienților în instituțiile de tip închis”, conform radiochisinau.md.

Altfel, proiectul de lege cu privire la modificarea Constituției Republicii Moldova, ca urmare a referendumului care urmează să se desfășoare concomitent cu alegerile prezidențiale din acest an, a fost supus primelor consultări publice.

Acestea au fost organizate de către Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități. În urma consultărilor, proiectul va fi definitivat, apoi va fi solicitat avizul Curții Constituționale, iar ulterior va fi înregistrat proiectul de hotărâre pentru a stabili data și conținutul propriu-zis al întrebărilor de la referendum.