Concluziile Colegiului Medicilor după ancheta privind decesele suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. „Actul medical a fost unul corect”
În cazul celor 17 decese produse pe parcursul a patru zile la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală „nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoale sau că cineva în mod intenţionat (…) ar fi făcut un act deliberat care să ducă la moartea acelor persoane”, au anunțat miercuri, într-o conferință de presă, reprezentanții Colegiului Medicilor din București (CMMB), relatează News.ro.
În cazurile incriminate au fost implicați de la doi la șase medici, iar, în total, au fost audiați 23 de medici, a precizat preşedinta Comisiei de Disciplină a CMMB, Liana Pleş.
„Comisia a analizat caz cu caz toate cele 17 cazuri de decese şi a audiat 23 de medici, respectiv toţi medicii din secţia de ATI, dintre care bineînţeles că am reţinut pe cei care au fost prezenţi şi în legătură cu cazurile respective”, a spus Liana Pleş. „Cazuri critice, în stare foarte, foarte gravă”
„Comisia a constatat că toate cazurile, absolut toate cazurile care au ajuns în ATI reprezentau cazuri critice, în stare foarte, foarte gravă, majoritatea transferuri din alte secţii ale spitalului, unele după mai multe luni de spitalizare. Câteva care au venit deja cu stop resuscitat sau neresuscitat din afara spitalului şi într-un caz a fost vorba şi de un transfer dintr-un alt spital, al unui caz depăşit, al unui caz foarte grav care s-a prăpădit în aceeaşi zi”, a adăugat șefa Comisiei de Disciplină. Ancheta a arătat că în legătură cu cei 17 pacienți au fost respectate protocoalele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă. „Noi am analizat întreaga evoluţie, întregul parcurs al fiecărui pacient în spital şi bineînţeles că ne-am focalizat pe momentul incriminat. (…) De asemenea, am verificat punctual consemnările din foaia de observaţie, respectiv dacă dozele administrate au fost în concordanţă cu indicaţiile, dacă au fost ajustate sau dacă s-au adaptat situaţiei clinice la fiecare pacient”, a explicat Liana Pleș.
„Din această analiză, în toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la aceste protocoale sau că cineva în mod intenţionat, mai ales că în unele cazuri sunt consemnări din partea mai multor medici chiar în aceeaşi zi, ar fi făcut un act deliberat de a suprima sau de a reduce în scopul criminal viața unui pacient”, a mai declarat aceasta. „Medicii şi-au făcut datoria” La rândul său, preşedinta Colegiului Medicilor din Bucureşti, Cătălina Poiană, a subliniat că această situație a adus prejudicii grave încrederii dintre medic şi pacient. „Întotdeauna greşelile trebuie recunoscute, corectate şi cei care fac aceste greşeli trebuie să răspundă. Dar în acelaşi timp, ca şi Colegiu al Medicilor din Municipiul Bucureşti, suntem aici ca, dincolo de vegherea actului medical, să respectăm onoarea corpului medical”, a spus Cătălina Poiană, adăugând că în acest caz s-a dovedit „că actul medical a fost un act corect, că medicii şi-au făcut datoria”. „Considerăm că în condiţiile în care actul medical se dovedeşte a fi unul corect, datoria noastră este aceea de a face acest adevăr public. Este responsabilitatea noastră faţă de corpul medical, faţă de familiile acestor pacienţi care probabil că şi-au pus foarte multe întrebări în toată această perioadă şi toată această situaţie a fost o încărcătură şi mai mare de suferinţă asupra lor”, a mai spus preşedinta Colegiului Medicilor din Bucureşti.
Pe 11 aprilie, în spațiul public au apărut informații în legătură cu acuzații potrivit cărora 17 pacienți internați la secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon au murit, în perioada 4-7 aprilie, din cauza administrării incorecte a unei substanțe – noradrenalina. Situația a fost sesizată de „un asistent medical nenominalizat” directorului de îngrijiri care, la rândul său, l-a informat pe manager, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății. O anchetă internă a fost declanșată la spital. De asemenea, Colegiul Medicilor a anunțat că „s-a autosesizat şi a demarat cercetarea coordonată de Departamentul de Jurisdicţie Profesională”. În același timp, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar și a început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor în urma deceselor înregistrate.