Concentrație mare de fier în râul Bistrița. Andrei Hangan (AUR) îl interpelează pe ministrul Mediului

Senatorul AUR Andrei Hangan sesizează Ministerului Mediului o nouă problemă ce pune în pericol ecosistemul și sănătatea oamenilor: concentrația crescută de fier pe râul Bistrița. Chiar dacă analizele de laborator nu au indicat că râul ar fi poluat cu metale grele, au fost emise recomandări privind evitarea utilizării apei din râu pentru consum, precum și pentru adăpatul animalelor ori alte scopuri.

Potrivit Agerpres, concentraţia fierului din râul Bistriţa este de trei ori mai mare la intrarea în judeţul Neamţ, ca urmare ca poluării produse de la fosta platformă minieră Isipoaia din judeţul Suceava

Andrei Hangan consideră că situația necesită intervenție din partea autorităților responsabile. În general, concentrația crescută de fier poate fi un indicator clar al poluării. Una dintre sursele principale de poluare cu fier în râuri este deversarea deșeurilor industriale sau a apelor reziduale provenite din industriile metalurgice sau siderurgice. Aceste deșeuri pot conține concentrații mari de fier și alte metale grele, care pot afecta calitatea apei și viața acvatică. Însă, pot fi și situații în care aceasta este determinată de factori naturali, precum eroziunea solului și descompunerea materiei organice.

În vederea clarificării situației sesizate și a identificării unor soluții, Andrei Hangan l-a interpelat pe actualul ministru al Mediului, Tanczos Barna, și a cerut răspuns la următoarele întrebări:

  1. Care sunt cauzele exacte ale concentrației crescute de fier în apa râului Bistrița și ce măsuri se iau pentru a rezolva această problemă?
  2. Ce acțiuni întreprinde Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a monitoriza în mod regulat calitatea apei râului Bistrița și a se asigura că nivelurile de fier rămân în limitele admisibile?
  3. Există un plan de acțiune în vederea restabilirii aspectului natural al apei râului Bistrița și a îmbunătățirii stării sale ecologice? Care sunt principalele obiective și termenele prevăzute în acest plan?
  4. Cum se asigură Ministerul că oamenii din comunitățile aflate în vecinătatea râului Bistrița sunt informați corespunzător cu privire la situația apei și că sunt luate măsuri pentru protejarea sănătății lor?- Există o colaborare între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și autoritățile locale pentru a aborda problema concentrației crescute de fier în râul Bistrița? Cum se implică autoritățile locale în rezolvarea acestei situații?