Comisia Europeană urmează să recomande acordarea statutului de țară „candidată la UE” pentru Ucraina și Republica Moldova
Se aşteaptă ca, în cursul zilei de vineri, Comisia Europeană să se pronunţe în favoarea acordării statutului de candidat la UE atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova, informează agenția germană de presă DPA, citată de Agerpres.
O recomandare în acest sens pentru guvernele celor 27 de state membre ale UE urmează să fie aprobată vineri, în cadrul unei reuniuni prezidate de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au aflat jurnaliștii DPA de la surse din cercurile Comisiei Europene.
Cu toate acestea, atât Ucraina, cât şi Republica Moldova se vor confrunta cu un proces de aderare lung şi dificil, chiar dacă li se acordă statutul de candidat. În cazul Ucrainei, accentul principal va fi pus pe promovarea bunei guvernanţe, a statului de drept şi a măsurilor de combatere a corupţiei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus candidatura Ucrainei pentru aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruseşti din februarie.
La scurt timp după aceea, Republica Moldova şi Georgia şi-au depus şi ele propriile cereri. Statele UE au însărcinat apoi Comisia Europeană să analizeze această chestiune şi să facă o recomandare cu privire la modul în care să procedeze.
Potrivit unor surse din cercurile Comisiei Europene, este posibil ca Georgiei să i se acorde statutul de ţară candidată numai după îndeplinirea anumitor condiţii. La fel ca în cazul Bosniei şi Herţegovinei şi Kosovo, este de aşteptat ca Georgia să primească pentru moment statutul de „potenţial candidat la UE”.
Odată ce recomandările Comisiei Europene vor fi făcute publice, guvernele celor 27 de state membre ale UE vor trebui să decidă cum să procedeze, o decizie privind statutul de candidat al Ucrainei fiind aşteptată încă de săptămâna viitoare, când liderii UE se vor reuni joi la Bruxelles pentru un summit.
Joi noapte, reşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că vizita la Kiev a liderilor Franţei, Germaniei, Italiei şi României a marcat o „zi istorică” pentru ţara sa.
„Ucraina se bucură de sprijinul a patru state europene puternice”, a spus Volodimir Zelenski într-un discurs său video, adăugând că Ucraina este acum mai aproape de Uniunea Europeană decât oricând de la independenţa sa.
Europa ar putea să scrie o nouă poveste despre libertate şi „să elimine în cele din urmă zona gri dintre UE şi Rusia”, datorită curajului bărbaţilor şi femeilor ucrainene, a spus Zelenski.
Președintele francez Macron, cancelarul german Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele României Klaus Iohannis au promis, în conferina de presă comună de la Kiev, că vor susține cererea Ucrainei de a deveni candidat oficial la aderarea la Uniunea Europeană.
Liderii de grupuri politice din Parlamentul European au cerut pe 9 iunie într-o declaraţie comună, şefilor de stat şi de guvern din ţările UE să le acorde statut de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova şi să facă demersuri pentru a adopta o decizie similară în cazul Georgiei.
„Uniunea Europeană trebuie să arate curaj, hotărâre şi viziune în contextul războiului brutal de agresiune împotriva vecinului nostru european Ucraina şi a deteriorării mediului internaţional. UE trebuie să fie un partener de încredere şi un actor geopolitic credibil care trăieşte la înălţimea principiilor şi valorilor sale arătând solidaritate cu cei care luptă pentru aceleaşi idealuri”, se menţiona în declaraţie.
„Cetăţenii ucraineni vor să trăiască într-o ţară liberă, democratică şi prosperă, care este un membru angajat al familiei europene. Recunoaştem că aceste aspiraţii sunt împărtăşite de popoarele Georgiei şi Republicii Moldova şi ale ţărilor din Balcanii de Vest ale căror aşteptări nu ar trebui să continue să fie neglijate”, notau liderii de grupuri politice din Parlamentul European la începutul lunii.
„Cetățenii ucraineni își doresc sa trăiască într-o țară liberă democrată și prosperă care este o membră mândra si dedicată a Uniunii Europene. Noi recunoaștem că aceste aspirații se regăsesc și prin rândul oamenilor din Georgia și Moldova precum și din țările din Balcanii de Vest, ale căror așteptări nu ar trebui sa fie neglijate. De aceea noi facem cu tărie apel să se acorde statut de candidată la Uniunea Europeană, Ucrainei si Republicii Moldova, respectând astfel articolul 49 din Tratatul Uniunii Europene, fiind startul unei inițiative bazată pe merit, si să facem demersuri pentru acordarea aceluiași statut si Georgiei, împlinind astfel aspirațiile legitime ale poporului georgian. In același timp aducem aminte că angajamentul Uniunii Europene față de Balcanii Vestici este menținut”, mai prevedea declarația liderilor politici ai Parlamentului European.