Coaliția se pregătește de rocadă. Socoteli și împărțeli ale ministerelor. Cine pleacă și cine rămâne

Tabloul vivant al Coaliției de guvernare arată că nu puține sunt frământările care o macină în perspectiva rocadei premierilor și a alegerilor de anul viitor. PSD, PNL și UDMR vor trebui să se așeze multe ore la masa negocierilor pentru a rezolva chestiunea viitorului executiv.

În spațiul public răzbesc prea puține din cele ce se discută în spatele ușilor închise ale partidelor sau coaliției, dar preparativele pentru momentul rocadei sunt în toi și ele vizează împărțirea portofoliilor și numele miniștrilor care se vor regăsi sau nu în executivul condus de liderul PSD Marcel Ciolacu, conform Europa Liberă.

O declarație a europarlamentarului social-democrat Dragoș Benea a oferit și un orizont de timp pentru rocadă, date fiind speculațiile pe acestă temă.

„Rotativa guvernamentală va fi o dată cu rectificarea bugetară, deci asta înseamnă că după 1 iulie”, a spus Benea. Adică, în timpul vacanței parlamentare.

Practic, luna mai va fi una de foc: partidele trebuie să decidă în interior, în forurile de conducere, ce oameni păstrează în guvern, apoi să negocieze la sânge cu partenerii de coaliție.

La sânge, pentru că divergențele, orgoliile și pretențiile nu sunt deloc puține.

Pe cine vor să pună partidele pe făraș


Potrivit informațiilor Europei Libere, la PNL stabilirea portofoliilor va avea loc în Biroul Politic Național organizat în jurul datei de 12 mai, în timp ce la PSD deciziile se vor lua după jumătatea lunii mai.

PNL, între Iohannis și greii partidului


Cea mai complicată situație e la PNL care, după criticile lui Ilie Bolojan și Vasile Blaga la adresa miniștrilor liberali și a conducerii partidului, se află între ciocan și nicovală. Mai exact între președintele Klaus Iohannis și nemulțumirile unor importanți șefi de organizații.

Până la BPN, Nicolae Ciucă și susținătorii săi trebuie să decidă dacă renunță sau nu la unii dintre așa-zișii miniștri tehnocrați, adică la cei impuși pe filiera Cotroceniului- Bogdan Aurescu ( Externe) și Ligia Deca ( Educație)- aducând în locul lor oameni din prima linie a partidului, așa cum au cerut Bolojan, Blaga și Turcan.

Disputele în partid pe acest subiect continuă să fie aprinse din informațiile Europei Libere, dar se pare că are câștig de cauză gruparea care susține că președintele va avea un cuvânt greu de spus la semnarea viitorilor miniștri, deci nu se poate trece peste voința lui.

De altfel, Alina Gorghiu, aflată în grațiile prezidențiale, le-a bătut obrazul colegilor liberali, reamintindu-le că fără Iohannis PNL nu ar fi avut premierul atâtia ani.

„PNL are de patru ani premierul, deși scorul în alegeri nu îi dădea niciun drept să aibă acest prim-ministru (…) Ăsta nu este meritul PNL, este efortul și capacitatea președintelui de a susține un premier care a venit din partea PNL”, a spus Gorghiu.

Ca lucrurile să fie și mai clare, președinta interimară a Senatului și-a arătat susținerea pentru Bogdan Aurescu la Externe.

Dar cea mai spinoasă problemă rămâne cea a ministrului de Interne, Lucian Bode, căruia mai mulți dintre liderii de forță ai partidului îi vor capul. Considerentele țin în primul rând de imaginea proastă pe care o are din cauza acuzelor de plagiat.

O decizie nu a fost deocamdată luată, existând tatonări la Cotroceni dacă Bode mai beneficiază de susținere. La începutul lunii februarie, președintele Iohannis a dat un semnal pentru o posibilă înlăturare a lui Bode, spunând că acesta are o „problemă serioasă”, care are „impact politic” și că PNL trebuie să ia o decizie în ce-l privește „cel târziu până la rotația guvernamentală”.

Dacă se va renunța la Bode, care va rămâne însă cu puternica funcție de secretar general, doritorii pentru a-i lua locul la Interne nu lipsesc. E vorba, din informațiile Europei Libere, de Rareș Bogdan, unul dintre cei care s-au aliniat criticilor la adresa conducerii partidului și vrea să fie vicepremier, funcție dorită și de Nicolae Ciucă, și de Dan Motreanu, liderul organizației Giurgiu. Pe listă s-ar mai afla și Ilie Bolojan, care însă nu ar prea vrea să plece de la Oradea, în pofida insistențelor unor lideri PNL.

O altă problemă ar putea fi acea a lui Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene, minister care, teoretic, ar trebui să se ducă la PSD în schimbul Transporturilor. Președintele Iohannis și PNL sunt însă mulțumiți de Boloș și nu ar vrea să-l schimbe, dar pe de altă parte nici nu doresc să renunțe la Transporturi.

Până în acest moment vor pleca sigur din viitorul executiv:

  • Cătălin Predoiu, Justiția urmând să fie dată PSD la rocadă în schimbul Finanțelor, potrivit Protocolului. PNL este fericit să scape de Predoiu, după modul greșit în care a gestionat pragul privind abuzul în serviciu.
  • Daniel Cadariu- ministrul Turismului

PSD a pregătit „lista neagră”

La social-democrați lista miniștrilor care ar putea pleca din funcție este și ea consistentă.

În fruntea ei se află se află Adrian Câciu, dar Ministerul Finanțelor oricum s-ar duce la rocadă la PNL.

PSD dorește să scape de Câciu mai ales după ultimul scandal legat de „gaura” de 20 de miliarde de lei din buget, pe care Guvernul Ciucă se chinuie acum s-o astupe.

PSD a suferit prejudicii serioase de imagine într-un punct nevralgic: tăierile de salarii ale bugetari, care au ținut agenda publică zile în șir, în pofida dezmințirilor și asigurărilor venite dinspre liderii social-democrați.

Aceasta în contextul în care Coaliția de guvernare nu a făcut economie la promisiuni și nici la angajări la stat. Partidul i-a reproșat lui Câciu că a gestionat prost întreaga situație.

Marius Budăi, titularul de la Muncă, are la activ ratarea, cel puțin în această fază, a legii pensiilor speciale, criticate de Comisia Europeană și aflate încă negociere. Subiect sensibil pentru opinia publică, pensiile speciale au fost gestionate prost încă de la bun început, acum existând riscul ratării jalonului și, deci, a pierderii unui milliard de lei.

Dar lui Marius Budăi i se reproșează și modul în care a gestionat reforma salarizării și a pensiilor publice, ambele întârziate, deși sunt jaloane în PNRR.

În plus, acesta are probleme de imagine legate de comportamentul inadecvat la locul de muncă.

Petre Daea, ministrul Agriculturii, se află și el pe lista neagră a celor care ar putea să nu se mai regăsească în viitorul executiv. Motivul? Felul în care a gestionat problema fermierilor și a cerealelor ucrainene, acuzația principală fiind că a negociat prost banii pe care România urmează să-i primească de la Bruxelles. Daea este însă susținut de Marcel Ciolacu.

Lui Florin Spătaru, ministrul Economiei, i se reproșează în partid felul în care a gestionat scandalul de corupție de la Romarm , dar și faptul că și-a angajat „colegi”, cum ar fi propria șefă de cabinet, în consilii de administrație sau în diverse funcții publice.

Anghel Tîlvăr, ajuns ministrul Apărării după plecarea lui Vasile Dâncu, ar putea fi înlocuit deoarce este considerat „omul lui Iohannis”, din informațiile Europei Libere. Un alt argument ar putea fi legat de o posibilă revenire a lui Mihai Tudose în viitorul Guvern Ciolacu, care și-ar dori funcția.

Ministerele fierbinți la negocierile din Coaliție


Transporturile


Și PSD, și PNL își doresc acest minister cu vizibilitate bună, care, potrivit Protocolului ar urma să revină liberalilor, dar pe care PSD îl vrea în continuare pentru Sorin Grindeanu.

Liberalii îi au în vedere pentru această funcție fie pe Alin Nica, președintele CJ Timiș, fie pe Toma Petcu, fost ministru al Energiei în Guvernul Grindeanu.

Ministerul Transporturilor ar putea rămâne la PSD doar în situația în care nu se face rocada Transporturi- Proiecte Europene. Portofoliul din urmă ar rămâne la Marcel Boloș, ministru apreciat și de Iohannis și de PNL și are o ridicată miză financiară.

Dacă totuși rocada va avea loc, PSD ar putea să-l propună la Proiecte Europene pe Sorin Grindeanu. Acetsa a declarat în mai multe rânduri, însă, că nu vrea niciun alt minister. Ori Transporturi, ori șef al Camerei Deputaților.

Pe de altă parte, ratarea unor jaloane din PNRR ar fi decontată de liberali dacă aceștia păstrează ministerul.

Finanțele


Ministerul Finanțelor ar reveni PNL, care are trei posibile nume: Sebastian Burduja, Alexandru Nazare și Lucian Heiuș.

Burduja are în acest moment cele mai mari șanse, deoarece PNL vrea să-i crească notorietatea în ideea că ar urma să fie pus șef al Organizației București, de unde a plecat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Burduja este luat în calcul și pentru o eventuală candidatură la Primăria Generală, în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere cu PSD pentru susținerea unui candidat comun.

Alexandru Nazare, fost ministru de Finanțe, are și el șanse bune, fiind susținut de influentul prim-vicepreședinte Iulian Dumitrescu.

PSD l-ar prefera în această funcție pe Burduja, având obiecții față de Nazare, care a fost critic cu social-democrații.

Agricultura și Turismul


Liberalii ar dori să preia ministerul Agriculturii și vor insista la negocieri pentru îndepărtarea lui Petre Daea. În schimb ar putea oferi PSD ministerul Turismului, ocupat acum de Daniel Cadariu.

Dezvoltarea


UDMR deține în acest moment trei portofolii: Dezvoltarea, Mediul și Sportul.

Înlocuirea lui Eduard Novak, ministrul Sportului, este aproape sigură, demisia lui fiind cerută chiar în cadrul Coaliției din cauza unor repetate gafe.

Problema care a tulburat însă apele este cea a ministerului Dezvoltării, ocupat acum de Cseke Attila. Un minister cu buget mare și care împarte banii către autoritățile locale, ceea ce în an electoral atârnă greu în balanță.

Liderii PNL s-au plâns nu o singură dată la întâlnirile Coaliției de modul în care sunt împărțiți banii de la centru către primării și consilii județene.

UDMR nici nu vrea să audă însă de cedarea acestui minister, amenințând chiar cu ieșirea de la guvernare. Problema a fost pusă pe tapet miercuri la votul pentru conducerea ANRE, când UDMR a boicotat plenul, de supărare că PSD și PNL au purtat negocieri peste capul ei și a rămas fără postul de vicepreședinte.

Liderii UDMR ar fi dispuși, in extremis, să cedeze Mediul sau Sportul către liberali, la schimb însă cu alt minister.

Chiar dacă PSD și PNL sunt nemulțumite de faptul că UDMR nu s-a dezis niciodată de declarațiile naționaliste și suveraniste ale lui Viktor Orban și nici nu a luat atitudine față de pozițiile unor oficiali maghiari, care s-au fotografiat, de exemplu, cu harta Ungariei Mari, plecarea UDMR de la guvernare este neconvenabilă.

Pe agenda anului care mai este până la alegeri sunt legi cu impact major- pensiile speciale, pensiile publice, salarizarea- iar fără voturile UDMR aceste legi ar putea avea probleme.

Justiția


Revine PSD, care îl vrea pe funcție pe Robert Cazanciuc. Acesta a mai ocupat portofoliul și este în acest moment vicepreședinte al Senatului.

PNL nu ridică obiecții față de Cazanciuc.

Vicepremierul


Funcția de vicepremier lăsată vacantă de PSD ar urma să fie ocupată de un liberal – iar în cărți pentru această poziție ar putea fi chiar actualul premier Nicolae Ciucă.

La negocierile de la Vila Lac, lui Ciucă i se rezevase funcția de președinte al Senatului, unde interimar este Alina Gorghiu, iar acesta părea mulțumit cu aranjamentul.

Ca vicepremier, Ciucă nu este văzut cu ochi buni de PSD, potrivit declarației liderului deputaților social-democrați, Alfred Simonis.

„Personal cred că va fi complicat să fie vicepremier în Guvern, plecând din funcţia de premier. Totuşi, preşedintele Senatului este a doua poziţie în stat”, a spus Simonis.

Ce prevede Protocolul PSD-PNL-UDMR

La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern : vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului. ( Art 2)