Ciprian-Titi Stoica (AUR): combatem orice tip de ”sclavie modernă”. Românii, protejați de traficul de persoane

Prevenirea traficului de persoane este una dintre principalele provocări cu care România se confruntă la ora actuală. Subiectul sensibil, al traficului de persoane, a fost pus în discuție de către deputatul AUR, Ciprian-Titi Stoica, alături de Ambasadorul UK, Andrew Noble. Stoica a propus oficialului englez o întâlnire la nivel parlamentar, în Londra sau București, pentru a elabora strategii de apărare a victimelor și combaterea traficului de persoane, expunând un exemplu concret la care a asistat.

Românii plecați peste hotare au adus mereu un plus de valoare, de aceea încercăm să ne deplasăm constant şi să le fim alături. Trebuie să ne protejăm, să prevenim şi să combatem orice tip de „sclavie modernă”. Vorbind din experiența personală, am fost agent de securitate în Londra și în multe zone. Am fost acreditat de Poliția Metropolitană și alte corpuri de poliție, asistând la o mulțime de cazuri în care femei și copii români au fost victime sau presupuse victime ale traficului de persoane. Legea este permisivă în Regatul Unit, iar ofițeii de poliție au spus că dacă le întreabă pe femei, ele sun că nu au nicio problemă. Spun asta pentru că la 10-20 de metri de ele se află cei care au adus-o acolo, iar dacă se întorc acasă ajung înapoi lângă agresorii lor”, a declarat deputatul AUR.

Privind global, traficul de persoane este o industrie de miliarde de dolari pe plan internațional și a doua ca profitabilitate. Pe de altă parte, Ambasadorul UK, Andrew Nobel, a mulțumit deputatului AUR pentru exemplul concret al nivelului de dificultate și pentru necesitatea unor discuții parlamentare.

Este foarte dificil dacă victima susține că nicio infracțiune nu a fost comisă. Este una dintre frustrările reale ale oamenilor, în special a celor din poliție, poziția în care se regăsesc, cunoscând faptul că a fost comisă o infracțiune, dar nu au nicio probă pentru a o dovedi”, a punctat ambasadorul UK, Andrew Nobel.

Numărul precis al victimelor nu poate fi cunoscut pentru că victimele traficului de persoane fie nu se consideră victime, fie nu vor să admită acest lucru în acte oficiale. Din aceste motive, numărul real este unul mult mai mare. Fenomenul va fi abordat în conferința „Împreună împotriva traficului de persoane: Provocări ale României în lupta împotriva traficului de persoane”, ce va avea loc pe 22 octombrie 2021.