Ciolacu ne jefuiește pe zi ce trece! Românii vor fi loviți de o nouă creștere a prețului la energia electrică

Guvernul Ciolacu ne jefuiește pe zi ce trece! Prețurile la energia electrică au cunoscut creșteri semnificative în ultimele luni, iar Dumitru Chisăliță, expert în energie și președinte al Asociației Energia Inteligentă, a oferit o serie de explicații pentru a clarifica motivele din spatele acestor majorări.

Cresc prețurile la energia electrică. În cazul unui apartament cu două camere din Capitală, consumul mediu de energie electrică ajunge până la 100 KWh pe lună, fără utilizarea unui sistem de aer condiționat. Astfel, factura lunară se ridică la circa 66,47 lei cu TVA inclus, datorită prețului plafonat pentru un consum sub 100 KWh/lună, care este de 0,68 lei/KWh.

Dumitru Chisăliță explică cum un sistem de aer condiționat de 18.000 BTU/h (5.274 W), utlizat pentu răcirea unui apartament de două camere, poate duce la o creștere destul de mare a facturii. Un astfel de sistem consumă circa 1,55 KWh pentru a răci aerul de la 30 – 32 grade Celsius la 25 – 27 grade C. Într-o lună de vară obișnuită, acesta funcționează aproximativ patru ore pe zi, generând un consum total de circa 185 KWh/lună.

Utilizarea sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 87 KWh/lună, adică 47% mai mult decât în lipsa acestuia. Astfel, se trece în alt sistem de tarifare, unde prețul este de 0,8 lei/KWh pentru un consum între 100 și 255 KWh/lună.

Asta duce la o creștere a facturii lunare cu 123%, ajungând la 148 de lei cu TVA inclus. Asta înseamnă o majorare de 81 de lei/lună din cauza temperaturilor ridicate, utilizării aerului condiționat și prețurilor plafonate diferențiat.

Dacă temperaturile aerului ating valori de 38 – 40 grade Celsius, necesatul de răcoare crește, la fel și numărul de ore de funcționare a aerului condiționat, ajungând în medie la 6,5 ore/zi, generând un consum total de 272 KWh/lună. În acest caz, creșterea consumului este de 202 KWh/lună, adică 64% mai mult decât în lipsa unui aparat de aer condiționat/ Astfel, factura lunară urcă la 349 de lei cu TVA inclus, reprezentând o creștere de 425% față de situația în care nu ar fi fost folosit aerul condiționat, potrivit dcbusiness.ro.

Dumitru Chisăliță subliniază că, în absența prețurilor plafonate și diferențiate, temperaturile extreme din această lună ar fi dublat facturile românilor la energia electrică. Considerând prețul energiei la 0,68 lei/KWh, facturile ar fi crescut de până la patru ori.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a confirmat că sprijinul pentru compensarea prețurilor la energie, conform OUG nr. 166/2022, a fost acrodat pentru anul 2023 și a fost valabill până la 31 mai 2024. În prezent, nu există o decizie privind continuarea programului.