Cine sunt agenții lui Putin din Germania care lucrează pentru a întoarce Berlinul împotriva Ucrainei
În Germania, unii cer o schimbare a cursului cu privire la războiul din Ucraina. Personalitățile cheie au asemenea mesaje au legături cu statul rus sau cu extrema dreaptă, a constatat o investigație Reuters.
Într-o piață de sub turlele gemene ale catedralei gotice din Köln, aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat în septembrie pentru a îndemna guvernul Germaniei să rupă coaliția occidentală care susține Ucraina și să încheie pace cu Rusia.
„Trebuie să încetăm să mai fim vasali ai americanilor”, a spus politicianul german de dreapta Markus Beisicht, pe o scenă improvizată în spatele unui camion. Mulțimea a aplaudat și a fluturat steaguri rusești și germane.
Un bărbat slab, în pantaloni de camuflaj, stătea pe marginea scenei, ascuns de mulțime de o prelată. La câțiva metri distanță, un bărbat corpulent cu ochelari de soare întunecați stătea de pază. Organizatorii mitingului au refuzat să vorbească atunci când au fost abordați de un reporter Reuters. Un protestatar a încercat să convingă un ofițer de poliție să-l aresteze pe reporter pe motiv că ar fi spion ucrainean.
Mitingul a fost doar una dintre multele ocazii în care oamenii au strigat că Berlinul ar trebui să-și reconsidere sprijinul pentru Ucraina. Acest mesaj are legătură cu legăturile profunde dintre Germania și Rusia, cu câteva milioane de vorbitori de rusă care trăiesc în Germania, o moștenire a legăturilor sovietice cu Germania de Est comunistă și decenii de dependență germană de gazul rusesc.
Miza este mare: dacă Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, întoarce spatele Kievului, unitatea europeană se va fractura.
Personajele cheie, identificate
Prin interviuri și o analiză a postărilor pe rețelele de socializare și a altor informații disponibile public, Reuters a stabilit identitățile figurilor cheie implicate în promovarea unei poziții pro-Moscova în interiorul Germaniei de la începutul războiului, inclusiv a celor doi bărbați care stăteau lângă scena din Köln.
Bărbatul slab este un fost ofiţer al forţelor aeriene ruseşti. Numit iniţial Rostislav Tesliuk, el şi-a schimbat numele în Max Schlund după ce s-a stabilit în Germania în urmă cu zece ani. În ultimele luni, el a călătorit în estul Ucrainei controlate de Rusia. Recent, o agenţie guvernamentală rusă i-a plătit biletul de avion spre Moscova pentru o conferinţă la care Vladimir Putin a fost vorbitorul principal. Agenţia, Rossotrudnicestvo, se află sub incidenţa sancţiunilor UE pentru gestionarea unei reţele de „agenţi de influenţă” care răspândesc naraţiunile Kremlinului.
Vecinul lui Schlund de lângă scenă, un bărbat pe nume Andrei Harkovski, jură credinţă unei societăţi de „cazaci” care susţine campania militară a Moscovei în Ucraina.
Schlund şi Harkovski nu au răspuns la întrebările detaliate ale agenţiei Reuters pentru această investigaţie. Într-un schimb de mesaje pe WhatsApp, Schlund a scris: „Dispari!” şi „Glorie Rusiei!” – menţionează Reuters.
Jurnaliştii Reuters au constatat că unii dintre cei mai zgomotoşi agitatori care cer o schimbare a politicii germane au două feţe. Unii dintre ei folosesc pseudonime şi au legături nedezvăluite cu Rusia şi cu entităţi ruseşti aflate sub sancţiuni internaţionale sau cu organizaţii de extremă dreapta.
Legături cu extrema dreaptă
Autorităţile germane spun că una dintre persoanele identificate de Reuters are legături cu ideologia de extremă dreapta. Susţinători ai acestei ideologii au fost acuzaţi în decembrie de complot în vederea unei lovituri de stat. Persoana respectivă administrează un canal de social media în limba germană numit „Putin Fanclub” şi îndemna la începutul anului trecut la luarea cu asalt a Parlamentului german.
O altă persoană este director al unei companii de construcţii din Berlin şi a fost ofiţer în cadrul serviciilor secrete militare ruseşti. El îl cunoaşte pe unul dintre cei trei bărbaţi ruşi condamnaţi recent de un tribunal olandez pentru că au contribuit la furnizarea rachetei ce a doborât un avion de pasageri malaezian deasupra Ucrainei în 2014.
Un al treilea bărbat este un pasionat de motociclete şi postează online afirmaţii despre atrocităţile care ar fi comise de armata ucraineană. A strâns bani pentru o bandă de motociclişti ruşi care se află sub sancţiunile SUA şi UE pentru că a susţinut războiul lui Putin.
Identitate dublă
Fața publică a protestului de la Köln a fost iubita lui Schlund, Elena Kolbasnikova, originară din Ucraina și care locuiește acum în Germania. Ea a condus mulțimea care striga „Pace. Libertate. Autodeterminare!”. Folosind fluturași și rețelele sociale, ea și Schlund au organizat demonstrația și o serie de alte evenimente pro-ruse.
Kolbasnikova a dobândit anul trecut statutul de celebritate în unele cercuri anti-establishment din Germania, după ce a spus că a fost concediată din slujba ei de asistentă din cauza „rusofobiei” – fapt pe care Reuters nu l-a putut verifica în mod independent. Când se adresează susținătorilor, ea nu susține în mod explicit invazia Rusiei și se concentrează în schimb asupra impactului conflictului asupra germanilor îngrijorați de creșterea facturilor la încălzire.
Profilul de socializare VKontakte al lui Schlund spune că a studiat la academia militară Jukovski, cunoscută mai ales pentru pregătirea cosmonauților ruși. El apare în fotografiile postate de colegi. În imagini, inclusiv unele postate de Kolbasnikova, el este prezentat purtând o uniformă militară. Fratele lui Kolbasnikova a declarat pentru Reuters că Schlund a servit ca locotenent superior în Forțele Aeriene Ruse. Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste detalii.
Din anul 2007, Schlund a lucrat pentru firme private de securitate, arată dosarele de angajare. În 2010, un tribunal din Moscova a pronunțat o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru agresiune împotriva unei persoane cu același nume și dată de naștere, potrivit dosarelor poliției. Schlund s-a mutat în Germania în 2012 pentru a locui cu soția sa de atunci, o rusoaică de origine germană, potrivit unei persoane care îl cunoaște.
De atunci s-au separat. Fratele lui Kolbasnikova, care încă locuiește în Ucraina, a declarat pentru Reuters că atitudinea pro-rusă a lui Kolbasnikova cu privire la război a întărit ruptura în familie: „Poate fi sora mea de sânge, dar ceea ce face nu este chiar corect”.
Schlund a finalizat o tranzacție de cumpărare a unui apartament la Moscova la începutul anului 2022, arată registrul de proprietate al Rusiei.
În timpul verii, Schlund şi Kolbasnikova au transmis un mesaj pe Telegram prin care invitau „persoane cu aceleaşi idei” la „o zi de muzică, mâncare şi sport în Duesseldorf, în iunie. Locul de desfăşurare, o sală de banchet, a fost împodobit cu steaguri ale liderului cecen Ramzan Kadîrov. Un ministru din guvernul lui Kadîrov, Ahmed Dudaev, a postat imagini de la eveniment pe Telegram şi i-a lăudat pe Kolbasnikova şi Schlund ca fiind „ambasadori ai bunăvoinţei” care sunt „de partea adevărului”.
Tot în 2022, cuplul a călătorit în Donbas, zona din estul Ucrainei controlată în mare parte de Rusia. Un organ de presă pro-Kremlin, Ţargrad, a postat pe YouTube un videoclip cu deplasarea lor, care a avut loc în octombrie. Imaginile îi arată pe Schlund şi Kolbasnikova distribuind ajutoare, inclusiv încălzitoare de corturi pentru forţele pro-Moscova. Cuplul dă credit unei organizaţii numite Frontul Poporului pentru că a furnizat o parte din ajutoare şi a ajutat la organizarea călătoriei. Frontul Poporului este o coaliţie de grupuri ale societăţii civile ruseşti, iar liderul său este Putin, potrivit site-ului organizaţiei. Organizaţia a postat şi ea un videoclip al călătoriei celor doi pe reţelele de sociale.
Cuplul şi susţinătorii lor au mărşăluit din nou pe străzile din Köln într-o duminică de la începutul lunii decembrie, având parte şi de o contramanifestaţie zgomotoasă. La scurt timp după aceea, ei au planificat să participe la un forum pentru activiştii societăţii civile la Moscova, care a fost co-organizat de guvernul rus. În cele din urmă, le-a spus Kolbasnikova susţinătorilor, au pierdut zborul.
Într-o postare pe o cameră de chat online, ea a spus că „sponsorul” pentru biletele de avion a fost Russky Dom, un organism rus de promovare culturală. Russky Dom face parte din Rossotrudnicestvo, agenţie guvernamentală rusă care se află sub sancţiunile UE. Grigori Mihitarianţ, un oficial de la Russky Dom din Berlin, a declarat pentru Reuters că organizaţia sa a obţinut bilete pentru două persoane care să călătorească la evenimentul de la Moscova, dar a refuzat să dea numele acestora.
Schlund şi Kolbasnikova au refuzat să răspundă la întrebări detaliate. Într-un schimb de mesaje pe WhatsApp, Schlund i-a scris unui reporter Reuters: „Este mai bine pentru tine, vacă proastă, dacă stai departe de ochii mei”.
Conexiunea cazacă
Folosind fotografii de pe rețelele de socializare, Reuters a identificat trei dintre agenții de securitate la protestul de la Köln. Toți au luat parte la mai multe adunări cazaci din Germania, arată acest raport. În Rusia imperială, cazacii au jurat credință țarilor. Acum, principalele organizații de cazaci ruși sunt loiale lui Putin și luptă alături de forțele Rusiei în Ucraina.
Principalul organism al cazacilor, avizat de Kremlin, este Uniunea Războinicilor Cazaci din Rusia și din străinătate, care are zeci de filiale în Rusia și în străinătate. Nu dezvăluie sursa finanțării sale. În Germania, cazacii afiliați Uniunii depun coroane de flori pe mormintele soldaților Armatei Roșii și au asigurat securitate la evenimentele organizate de ambasada Rusiei.
Bărbatul corpulent de la mitingul de la Köln, Harkovski, este originar din regiunea Tomsk din Siberia. Acum locuiește în Troisdorf, la sud-est de Köln, și a condus o mică afacere de transport, potrivit postărilor de pe contul de socializare OK al lui Kharkovsky. El este fotografiat în mod regulat pe paginile lui și pe alte rețele de socializare la adunările cazaci, purtând adesea uniformă militară cazacă. Tatuat pe brațul lui este un simbol cu opt colțuri care a fost adoptat de extrema dreaptă în Rusia și în alte țări.
Doi dintre colegii stewarzi ai lui Harkovski au participat, de asemenea, la întâlniri ale cazacilor – un pasionat de arte marţiale pe nume Vladimir Felk şi un bărbat care se identifică pe reţelele de socializare drept Serghei Schneider. Felk a lucrat ca agent de securitate şi a condus o firmă de logistică.
În fotografiile postate de Harkovski de la întâlnirile anuale din ultimii ani, celor trei bărbaţi li se alătură un agent de securitate, paznic al unui club de noapte, care se numeşte Grigori Kramer. Kramer este un reprezentant al Uniunii Luptătorilor Cazaci din Rusia şi din străinătate.
Serviciile de informații militare rusești
Când Partidul Comunist German a organizat un festival „pace și solidaritate” la Berlin la sfârșitul lunii august, acesta a inclus o discuție intitulată „Pacea cu Rusia”. Printre participanți s-a numărat și Oleg Eremenko, un om de afaceri ruso-german care a susținut că tinerii ucraineni sunt învățați să urască Rusia. Eremenko este activ de multă vreme în comunitatea rusă germană. Conduce o afacere în domeniul construcților în Berlin. Oleg Eremenko a susţinut că tinerii ucraineni sunt învăţaţi să urască Rusia. Eremenko a fost mult timp activ în comunitatea ruso-germană. Printre clienţii enumeraţi pe site-ul său se numără Biserica Ortodoxă Rusă din Berlin.
Nepotul unui erou de război sovietic care a fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Sovietic până în 1981, Eremenko face parte din consiliul de administraţie al unei organizaţii numite „Desant”, formată din foşti militari ruşi. El a apărut la evenimente alături de diplomaţi ruşi pentru a comemora eroii sovietici îngropaţi în Germania şi a fost fotografiat alături de politicieni germani, precum Manuela Schwesig, membră a Partidului Social-Democrat şi premier al landului Mecklenburg-Vorpommern din nordul ţării. În 2020, Eremenko s-a numărat printre un grup restrâns de persoane cărora ambasadorul Rusiei în Germania le-a acordat distincţii pentru serviciile aduse Rusiei.
Trecutul său, însă, este mai puţin public.
Într-o fotografie datată 2016, Eremenko pozează alături de Igor Ghirkin, fost ofiţer de informaţii rus, cunoscut şi sub numele de Igor Strelkov, recent condamnat în absenţă de un tribunal olandez pentru implicare în doborârea avionului malaezian MH17 deasupra Ucrainei. Fotografia apare pe un cont VKontakte administrat de organizaţia lui Ghirkin.
Eremenko a confirmat pentru Reuters că a lucrat pentru serviciile secrete militare ruseşti, GRU. El a spus că a servit în interiorul Rusiei, dar a refuzat să dea detalii. „Am servit şi atât”, a spus el. „Acum mă aflu în Germania, să spunem, într-un statut civil”, promovând cultura rusă şi comemorând morţii din al Doilea Război Mondial împreună cu oficiali ruşi. a punctat Eremenko.
El a declarat că l-a cunoscut pe Ghirkin atunci când a livrat ajutor umanitar oamenilor din regiunea Donbas, în 2014 şi 2015. Refuzând să vorbească în detaliu, a spus că el şi alţi activişti ruşi sunt supuşi unei supravegheri sporite din partea autorităţilor germane.
Unii activişti pro-ruşi răspândesc online mesajul Kremlinului către publicul vorbitor de limbă germană
O analiză Reuters a canalelor Telegram în limba germană a descoperit cel puţin 27 de canale care redistribuie şi stimulează în mod constant mesajele pro-Kremlin către o audienţă combinată de aproximativ 1,5 milioane de abonaţi.
Un astfel de cont este „Putin Fanclub”. Acesta postează în mod regulat pentru cei 36.000 de abonaţi ai săi fotografii cu Putin, articole despre apariţiile sale publice şi traduceri în germană ale discursurilor sale. Un videoclip simulat postat acolo îl arată pe Putin învingându-l pe Joe Biden într-un Skanderbeg. O altă postare din 26 octombrie îi îndeamnă pe germani să ia în serios avertismentele lui Putin cu privire la un conflict nuclear.
Contul Telegram nu oferă nicio informaţie despre cine îl deţine sau îl administrează. Dar o analiză Reuters a postărilor şi repostărilor sale a condus la un bărbat pe nume Wjatscheslaw Seewald care locuieşte în Bavaria. Seewald a recunoscut pentru Reuters că el se află în spatele canalului, deşi a spus că el este doar una dintre mai multe persoane.
Seewald îşi menţine o prezenţă activă pe YouTube. În 2011, el a postat o fotografie în care apare alături de Aleksandr Hinievici, fondatorul unei credinţe bazate pe „rasa slavo-ariană”. Într-un videoclip de pe YouTube din 2013, Seewald a susţinut că nu toate svasticile ar trebui să intre sub interdicţia din Germania privind simbolurile naziste, afirmând că simbolul original este anterior nazismului cu secole şi nu are nimic de-a face cu cel de-al Treilea Reich.
Seewald a scris online şi despre afinitatea sa pentru partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland. În 2017, el a postat un selfie cu Bjoern Hoecke, un politician AfD şi co-lider al „Aripii”, o facţiune de extremă dreapta din cadrul partidului, care a fost între timp desfiinţată.
Într-o postare pe platforma Telegram, la trei zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Seewald a scris: „Reichstagul trebuie să fie luat din nou”, cu referire la clădirea Parlamentului german. Seewald a atras atenţia autorităţilor germane. Un raport din 2021 al Biroului pentru Protecţia Constituţiei din Bavaria, care are sarcina de a monitoriza extremiştii, a declarat că Seewald susţine în mod public teorii ale conspiraţiei antisemite şi influenţează extremiştii care ameninţă democraţia.
De asemenea, raportul l-a citat pe Seewald ca exemplu al modului în care membrii mişcării de extremă dreapta Reichsbuerger şi-au mutat activitatea online în timpul pandemiei. Mişcarea nu recunoaşte Germania de astăzi ca fiind un stat legitim; unii adepţi cred că se află sub ocupaţie militară, iar unii adoptă idei naziste. În decembrie, autorităţile germane au reţinut zeci de persoane, inclusiv un cetăţean rus, pentru că ar fi complotat pentru răsturnarea statului. Anchetatorii spun că suspectează că unii dintre indivizi aveau planuri concrete de a lua cu asalt parlamentul. Ancheta este în curs de desfăşurare.
Lupii nopții
Unele grupuri din interiorul Germaniei şi-au concentrat atenţia asupra crizei umanitare din Donbas, cauzată, spun ei, de faptul că forţele ucrainene bombardează în mod deliberat obiective civile. Această poziţie este un ecou al unei naraţiuni promovate de Kremlin.
Jan Riedel, un pasionat de motociclete din estul Germaniei, este preşedintele unui grup numit „Suflete germano-ruse”. Acesta participă la evenimentele pro-Rusia din Germania, uneori alături de diplomaţi ruşi, depunând coroane de flori la mormintele soldaţilor Armatei Roşii ucişi în cel de-al Doilea Război Mondial.
Riedel şi grupul său postează aproape zilnic pe canalele lor sociale imagini care arată ceea ce ei spun a fi urmările atacurilor de artilerie ucrainene asupra clădirilor şi a infrastructurii civile din regiunea Donbas.
Grupul lui Riedel este partener cu o organizaţie numită „Patrioţii Novorossiei”. Novorossia – care se traduce literal prin Noua Rusie – este numele pe care naţionaliştii ruşi îl dau zonei din sudul şi estul Ucrainei despre care Kremlinul şi susţinătorii săi spun că este de drept rusă.
La evenimentele publice, Riedel este de obicei îmbrăcat într-o geacă de motociclist din piele, împodobită cu steagul Novorossia şi cu numărul 1423. Numărul denotă Lupii Nopţii, un club de motociclişti ruşi care se află sub sancţiunile SUA pentru că au ajutat forţele ruseşti să cucerească regiunea ucraineană Crimeea în 2014 şi au recrutat luptători separatişti în Donbas, precizează Reuters.
Germania a alocat până acum peste 1 miliard de euro în ajutor umanitar Ucrainei și țărilor învecinate, plus echipamente militare, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană. Majoritatea germanilor susțin în continuare Ucraina, dar după o creștere abruptă a costurilor energiei, sondajele arată că mai puțini sunt dornici să extindă sprijinul militar.
Guvernul german nu a răspuns la întrebările detaliate ale Reuters pentru acest articol, dar Ministerul de Interne a spus că ia „foarte în serios” orice încercare a unor state sau persoane străine de a exercita influență, în special „în contextul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei”.
Legăturile dintre Germania și Rusia se întind de-a lungul secolelor. Împărăteasa Ecaterina cea Mare și-a invitat compatrioții germani să emigreze în Rusia în secolul al XVIII-lea. Între 1992 și 2002, aproximativ 1,5 milioane dintre descendenții ai acestor coloniști s-au mutat înapoi în Germania, profitând de legile care permiteau oamenilor de origine germană să pretindă cetățenia. Cercetările guvernului german arată că această comunitate votează mai mult pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) decât alte grupuri extremiste care vor să înăsprească legile anti-imigrației și să limiteze influența islamului în Germania.