Cine este Alina Gorghiu, noul ministru al Justiției. Gorghiu: Da, șefu! Vlasov: Sărut mâna, păpușa…

Alina Gorghiu a fost avizată, miercuri, de Comisiile Juridice reunite pentru funcția de ministru al justiției, cu 85 de voturi pentru și 36 împotrivă.

Gorghiu a avut mereu o bună relație cu președintele Klaus Iohannis, care a susținut-o la șefia PNL. În competiție cu Ludovic Orban, Gorghiu a fost aleasă prima femeie la conducerea partidului în 2014, de unde a demisionat în decembrie 2016 după ce liberalii au obținut un scor slab în alegeri.

Gorghiu a fost copreşedinte al PNL alături de Vasile Blaga.Sub conducerea ei, PNL a obținut la alegerile parlamentare din 2014 scorul de 20%, spre deosebire de PSD care a obţinut 46%.În 2021, Gorghiu l-a susținut pe Florin Cîțu la șefia PNL. Cîțu este bun prieten cu bancherul Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu. Potrivit zf.ro, Isar „a fost expulzat de către BNR în urma atacului speculativ asupra leului din septembrie 2008”, în momentul în care ocupa poziţia de vicepreşedinte al Bancpost, responsabil cu operaţiuni de Trezorerie.

Florin Cîțu a fost și el îndepărtat din funcția deținută la ING, în urma a ceea ce presa a denumit atunci atacul speculativ pe leu din 2008.În martie 2016, Gorghiu a fost audiată la Curtea de Apel București, în calitate de martor, în dosarul în care fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihail Vlasov, a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat mită unui parlamentar, pentru ca acesta din urmă să promoveze un anumit proiect de act normativ.

Procurorii DNA au susținut în rechizitoriu că, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus „o muncă asiduă pentru influențarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării și susținerii respectivei inițiative legislative”.

„În special, influența s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional (Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerț și Industrie a României ori camerelor teritoriale (Andras Edler)”, se menționează în rechizitoriul prin care Mihail Vlasiv a fost trimis în judecată.

Portalul România Curată a publicat în 2017 un fragment dintr-o convorbire telefonică dintre Mihail Vlasov și Alina Gorghiu. Discuția a avut loc, conform înregistrărilor de la dosar, în 2013.

Redăm mai jos fragmentul integral

Convorbire din 20.02.2013 între Mihai Vlasov și Alina Gorghiu:

Alina Gorghiu: Da, șefu!

Vlasov Mihail: Sărut mâna, păpușa lui!

Alina Gorghiu: Vă pup! Ce faceți?

Vlasov Mihail: Fii atentă! O să vină Florin Iordache pe la tine astăzi…

Alina Gorghiu: Da.

Vlasov Mihail: Ă…Cu un proiect de lege…

Alina Gorghiu: Da.

Vlasov Mihail: Care să te uiți peste el, să-l analizezi foarte bine, da?

Alina Gorghiu: Îhâm.

Vlasov Mihail: Și să-l… semnezi. E legea registratorului comercial și a întregistrării la Registrul Comerțului.

Alina Gorghiu: Bine, vorbesc cu Florin.

Vlasov Mihail: Da?

Alina Gorghiu: Îhâm.

Vlasov Mihai: Vorbește cu Florin, da am… îi trebuie astăzi semnată. Da, bine.

Alina Gorghiu: Sigur.

Vlasov Mihail: Hai, pa!

Alina Gorghiu: Te pup! Pa, pa!

Vlasov Mihail: Te pup, păpușă! Pa!

”Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României – CCIR, a fost condamnat definitiv, în martie 2020, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 8 ani de închisoare într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii unor foloase, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Numele Alinei Gorghiu a fost implicat în 2015 într-un scandal de plagiat, dar care nu a avut-o ca protagonist direct.

Potrivit Digi24.ro, numele liderului PNL Alina Gorghiu apare pe coperta volumului „Medierea – oxigen pentru o societate modernă”, din 2013, în calitate de coordonator. Cinci autori au semnat cartea de 312 pagini. 20 dintre ele ar conţine paragrafe copiate din articole online sau din lucrări ştiinţifice tipărite.„În calitate de coordonator, nu am fost responsabilă pentru conținutul propriu-zis și nu am participat la redactarea niciunui rând. Un coordonator al unei lucrări se îngrijește doar de coerența lucrării, de structura acesteia, ceea ce am făcut și eu”, a precizat Alina Gorghiu. Ea şi autorii lucării pretind că înainte de publicare, cartea a fost analizată cu ajutorul unui program anti-plagiat.Un proiect de lege al deputatului PNL Adrian Cozma care ar fi interzis complet reclama la pariuri și jocuri de noroc a fost mutilat, în februarie 2023, chiar de colega sa de partid, Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL și președintele interimar al Senatului. Ea a preluat punctul de vedere al lobby-ului puternicelor companii de pariuri.

”Eliminarea în totalitate a formelor de comunicare comercială audiovizuală pentru activitățile de jocuri de noroc, inclusiv pentru cele desfășurate de companiile licențiate potrivit legii române și supravegheate de autoritățile române ar avea un impact negativ semnificativ asupra eforturilor statului român de a asigura protecția jucătorilor români și de a crea un mediu sigur pentru desfășurarea acestor activități”, arată motivarea Alinei Gorghiu.

În calitate de senator, Alina Gorgiu a promovat în 2020 un proiect de lege potrivit căruia o serie de condamnări penale pot fi executate la domiciliu, sub supraveghere electronică, pentru pedepsele mai mici de 7 ani. Proiectul a trecut de Senat, dar nu s-a bucurat de susținere politică și a picat la vot în Camera Deputaților.În aprilie 2020, două asociații de magistrați au criticat ”legea Gorghiu”. Procurorii și judecătorii de la Asociaţia Forumul Judecătorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție susțineau că o astfel de măsură ar diminua rolul exemplificativ al pedepsei și ar determina creșterea rapidă, alarmantă, a infracțiunilor care ar fi favorizate de viitoarele prevederi legislative, dacă acestea ar fi adoptate.

Gorghiu a declarat că este un proiect care reprezintă creionarea cadrului legal necesar pentru a putea fi implementată monitorizarea persoanelor condamnate cu dispozitive electronice.În 2010, Alina Gorghiu a fost suspectată de conflict de interese, pe motiv că pe când era consilier al președintelui Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (condus de liberalul Alexandru Athanasiu), casa ei de avocatură a avut mai multe contracte încheiate cu instituția.

Potrivit site-ului România Curată, în intervalul 17 iulie 2007- 1 decembrie 2008, Alina Gorghiu a fost consilierul presedintelui AVAS de atunci, liberalul Teodor Atanasiu. In aceasta perioada, ea s-a suspendat din firma de avocatura, in care a reintrat la 1 ianuarie 2009.Cu alte cuvinte, cele trei contracte cu AVAS au fost obtinute ulterior perioadei in care a fost consiliera lui Teodor Atanasiu (adica acelea in martie si septembrie 2009), cind presedinte al AVAS era Mihai Ursache, de la PSD.

Alte date relevante din CV-ul Alinei GorghiuPână în anul 2004 a îndeplinit funcţia de consilier local pentru Bucureşti, sector 5. La alegerile legislative din 2008 a obţinut un loc de parlamentar în Camera Deputaţilor în colegiul 22 din Bucureşti. La alegerile din 9 decembrie 2012 a obţinut un nou mandat în Parlament, fiind reprezentant al colegiului uninominal 22, Bucureşti.

Este membru în Baroul Bucureşti, director executiv în Asociaţia Centrul Avocaţilor Mediatori, membru în Asociaţia de Mediatori din Domeniul Financiar Bancar – FINBAN, prim-vicepreşedinte şi membru fondator al Asociaţiei Institutul Internaţional de Mediere.

Absolventă a „Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative” din cadrul Universității Creștine Dimitrie Cantemir. Licenţă în ştiinţe juridice, specializarea Ştiinţe Juridice şi Administrative la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.La începutul carierei a lucrat ca avocat stagiar, mai apoi a obţinut un post de avocat-asociat la “Gorghiu, Pop şi Asociaţii – Societate civilă de avocaţi”.

Din 2008 este Mediator Autorizat în cadrul Biroului de Mediator „Alina Gorghiu”.Între 2007 și 2008 a fost consiliera președintelui AVAS (Agenția de Valorificare a Activelor Statului, care se ocupa de privatizări).În 2012 Gorghiu a devenit vicepreşedinte la Camera Deputaţilor, iar la alegerile parlamentare a câştigat un nou mandat de deputat cu un procent de 71% în Bucureşti