China către Occident: Nu ne spuneți ce să facem în privința Rusiei. Declarațiile au fost făcute de ambasadorul Beijingului la Moscova
Puterile occidentale nu pot spune Beijingului ce să facă în legătură cu Rusia în legătură cu războiul din Ucraina, a declarat vineri ambasadorul Chinei în Rusia.
„Nu partea chineză a fost cea care a creat criza ucraineană, Republica Populară Chineză nu este parte a acesteia și nu a furnizat arme niciuneia dintre părțile implicate în conflict”, a declarat Zhang Hanhui într-un interviu acordat cotidianului rus Izvestia, citat de Politico.
„Occidentul nu este în măsură să dea instrucțiuni Chinei și, cu atât mai mult, nu are autoritatea de a arunca responsabilitatea asupra ei”, a adăugat Zhang.
În ciuda faptului că este unul dintre principalii aliați ai Moscovei, China a încercat să se poziționeze ca intermediar între Rusia și Ucraina, prezentând în februarie un plan de pace în 12 puncte.
Dar au existat preocupări tot mai mari că China ar putea furniza arme Rusiei. Luna trecută, publicația Politico a scris că mai multe companii chineze, inclusiv una legată de guvernul de la Beijing, au trimis entităților rusești 1.000 de puști de asalt, piese pentru drone și veste antiglonț.
Comentariile ambasadorului chinez au loc în contextul unei vizite comune foarte așteptate a președintelui francez Emmanuel Macron și a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în China. Joi, ambii lideri l-au îndemnat pe președintele chinez Xi Jinping să își intensifice eforturile de pacificare – deși cu metode diferite.
Macron a adoptat o poziție mai blândă, spunându-i lui Xi că „contează pe el pentru a readuce Rusia la rațiune”, în timp ce abordarea lui von der Leyen a fost mai directă. Președintele Comisiei a avertizat împotriva furnizării de arme Moscovei: „Înarmarea agresorului este o încălcare clară a dreptului internațional – acesta nu ar trebui să fie niciodată înarmat”, a spus ea.
„Acest lucru ar afecta într-adevăr în mod semnificativ relația dintre Uniunea Europeană și China”, a adăugat von der Leyen.
Dar Xi nu a părut impresionat de aceste eforturi și a rămas la punctele de discuție ale Beijingului privind războiul din Ucraina, care reflectă îndeaproape poziția Rusiei.
„Discuțiile de pace ar trebui reluate cât mai curând posibil, ținând cont de preocupările rezonabile de securitate ale tuturor părților, cu referire la Carta ONU”, a declarat liderul chinez.
Comentariile de vineri ale ambasadorului Chinei în Rusia au fost izbitor de asemănătoare.
„Ceea ce face partea chineză poate fi rezumat într-o singură frază: apelarea la pace și promovarea negocierilor”, a declarat Zhang.