Cercetătorii de la MIT trag un semal de alarmă: destinațiile turistice estivale vor fi afectate grav de încălzirea globală
Un recent studiu al MIT a cam băgat frica în țările cunoscute ca destinații turistice clasice: încălzirea globală le strică apele, scrie infofinanciar.ro.
Potrivit unui studiu realizat de celebrul Institut MIT (Institutul de Tehnologie din Massachusetts) și publicat în Journal of Climate, schimbările climatice reduc numărul de zile potrivite pentru a le petrece afară pe parcursul unui an. Astfel, sunt serios amenințate destinații turistice precum Grecia.
Conform studiului MIT, până în anul 2100, cei ce locuiesc în nordul Europei vor avea mai multe zile însorite întrucât vremea de primăvară se va instala mai devreme. În același timp, locuitorii din sudul Europei vor avea mai puține zile cu temperaturi moderate pe parcursul anului.
Asta înseamnă că față de situația actuală, Franța, Marea Britanie, Germania și Austria vor câștiga pe parcursul unui an între 18 și 60 de zile bune în plus, deoarece iernile vor fi mai blânde.
Grecia, ucisă de vremea schimbătoare
În sens opus, Grecia va pierde 37 de astfel de zile bune, din cauza temperaturilor foarte ridicate pe parcursul verii.
Studiul analizează date din 50 de modele climatice și numără zilele dintr-un an în care vremea este plăcută pentru ca omul obișnuit să se bucure de activități în aer liber (sporturile de iarnă sunt excluse, deoarece se știe că schimbările climatice amenință grav stațiunile de schi).
Conform acestor date, se preconizează că efectele asupra calității vieții, a călătoriilor și a turismului vor fi uriașe.
„Schimbările în ceea ce privește numărul de zile ce pot fi petrecute în aer liber afectează direct modul în care oamenii resimt schimbările climatice pe întreaga planetă”, spune Elfatih Eltahir, profesor de inginerie a mediului la MIT, coordonatorul studiului
Diferențe majore
Studiul arată că există câștigători și perdanți clari. „Rusia, Canada și alte țări nordice la nivel global vor avea mai multe zile ce pot fi petrecute în aer liber pe viitor”. Așa a declarat Yeonwoo Choi, cercetător postdoctoral MIT. „Pe de altă parte, țările în curs de dezvoltare, precum Coasta de Fildeș, vor avea mai puține zile pretabile pentru a fi petrecute în aer liber, așa că va exista o diferență clară între nordul global și sudul global”.
Studiul confirmă estimările că țările din sud vor resimți mai puternic efectele schimbărilor climatice. Chiar dacă aceste state sunt mai puțin responsabile de acest fenomen, deoarece produc emisii mai puține.
Sigur, aceste schimbări îi vor afecta mult mai mult pe locuitorii acestor țări decât pe vizitatori. Dar se așteaptă ca schimbările climatice să aducă schimbări și în turism, modificând opțiunile pentru destinațiile vizitate de turiști. Este de așteptat ca cele mai mari consecințe să fie suportate de zonele tropicale.
Căderi masive
În Republica Dominicană, zilele pretabile pentru activități în aer liber vor scădea cu 124, adică cu 50%, până în 2100. Mexicul, India, Thailanda și Egiptul vor experimenta o reducere similară. Vor pierde fiecare între 55 și 86 de zile pretabile pentru statul afară.
Se preconizează că și Emiratele Arabe Unite vor pierde 85 de zile de vreme suportabilă. Și asta fără a ține cont de posibilitatea unor ploi abundente precum cele care au lovit Dubaiul nu de mult.