Cercetătorii au descifrat misterul provenienței aurului de pe Pământ
Oamenii de știință de la Centrul pentru cercetarea ionilor grei de la Darmstadt, Germania, împreună cu colegi din Belgia și Japonia, a reușit să descifreze misterul provenienței aurului de pe Pământ. Experții arată că metalul galben prețios a fost produs în urma exploziei unei supernove sau din coliziunea dintre două stele neutronice.
În contextul acestor medii extreme, rata mare de emisie a neutrinilor ar trebui să faciliteze conversia protonilor în neutroni, rezultând un exces al acestora din urmă, necesar procesului de constituire a elementelor chimice grele, precum aurul, argintul, toriul și uraniul, potrivit Science Alert.
La începuturi, după evenimentul Big Bang, nu erau prea multe substanțe care pluteau în jur. Până când stelele s-au născut și au început să spargă nucleele atomice din interiorul lor, iar universul a devenit ”o supă” de hidrogen și heliu.
Astrofizicianul Oliver Just de la GSI Helmholtz explică experimentul realizat. ”În studiul nostru, am investigat sistematic, pentru prima dată, ratele de conversie al neutronilor și protonilor pentru un număr mare de configurații de disc, prin intermediul unor simulări elaborate de computer”.
Toate elementele chimice grele care există astăzi pe Pământ, s-au format în condiții extreme în medii astrofizice, precum în interiorul stelelor, în explozii stelare și în timpul ciocnirii stelelor neutronice.
Astfel, aceste particule grele produse în urma unor evenimente energetice cosmice extreme au fost eliberate și au călătorit în univers, inclusiv pe Pământ.
În urma unui alt studiu realizat de Edo Berger, de la Universitatea Harvard, se arată că stelele neutronice reprezintă niște rămășite exotice ale unor stele ”prăbușite”, obiecte cosmice foarte dense, care cântăresc cel puțin de 1,4 ori mai mult decât Soarele.
Concluziile astronomului american arată că acumulările de aur din scoarța Pământului s-au produs în urmă cu aproximativ 4,54 miliarde de ani.
» Aflați mai multe informații aici.