Cercetările unui arheolog român arată că oamenii au ajuns în Americi mai devreme decât s-a crezut: Primele așezări din America de Nord datează de cel puțin 30.000 de ani
Ocuparea Americii de Nord de către oameni datează de cel puțin 30.000 de ani și este, prin urmare, de două ori mai veche decât s-a estimat până acum, potrivit cercetărilor arheologice ale căror rezultate au fost publicate miercuri, relatează AFP. Unul dintre studii este condus de către un arheolog născut la Arad.
Artefactele colectate, printre care 1.900 de unelte de piatră tăiată, dovedesc că ocupația umană a peșterii Chiquihuite (nordul Mexicului) datează de 33.000 de ani și a durat 20.000 de ani, relevă două studii publicate în revista Nature.
„Cercetările noastre aduc noi dovezi asupra unei prezențe străvechi a oamenilor în Americi”, ultimul continent care a fost ocupat de om, a spus arheologul AFP Ciprian Ardelean, principalul autor al unuia din cele două studii.
Cele mai vechi exemplare găsite în această peșteră, situate la altitudine și cercetată începând din 2012, au fost datate cu radiocarbon (sau carbon 14) într-un interval cuprins între 33.000 și 31.000 de ani înaintea erei noastre. „Sunt puțini, dar sunt acolo”, a comentat acest cercetător de la Universidad Autonoma de Zacatecas din Mexic.
Ele dezvăluie o industrie litică până acum necunoscută, folosind unelte de piatră tăiată în fâșii subțiri.
» Citește tot articolul pe www.hotnews.ro