Centrala nucleară de la Zaporojie, reconectată după atacul cu rachete al rușilor
Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată joi după întreruperea provocată de atacul cu rachetele al rușilor după ce compania de energie nucleară de stat ucraineană Energoatom a deconectarea centralei de la rețea după atacurile rusești cu rachete.
Generatoarele diesel de rezervă, care previn topirea din cauza supraîncălzirii combustibilului din reactor, au fost puse joi în funcțiune după pierderea energiei externe a centralei, dar ele au combustibil doar pentru 10 zile de alimentare.
Ucraina a acuzat Rusia pentru pierderea energiei centralei din sud-estul Ucrainei. Oficialii din regiunea Zaporojjie, ocupată de ruși, au susținut că ar fi o „provocare” a Kievului.
Incidentul a reînnoit temerile legate de un accident la cea mai mare centrală atomică din Europa, la aproape patru decenii după dezastrul nuclear de la Chornobîl, însă operatorul național de rețea Ukrenergo a spus că reparațiile au fost făcute rapid.
„Specialiștii Ukrenergo au restabilit alimentarea cu energie a CNE Zaporojie (centrala nucleară), care a fost întreruptă de loviturile de astăzi cu rachete”, se arată într-un comunicat.
Oficialii ucraineni au acuzat forțele ruse că compromit siguranța prin bombardarea amplasamentului centralei, forțând întreruperi de curent în timpul atacurilor aeriene și încălcând măsurile de siguranță.
Rusia a negat că a bombardat situl și a acuzat Ucraina că se află în spatele bombardamentelor.
„Riscurile de dezastru la CNE Zaporizhzhia sunt în creștere semnificativă, iar capacitatea noastră de a reacționa la ele, de a le evita este în scădere semnificativă”, a declarat joi Oleg Korikov, președintele interimar al organului de supraveghere a siguranței nucleare a statului ucrainean, într-o conferință de presă.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organul de supraveghere nuclear al Națiunilor Unite, și-a exprimat, de asemenea, neliniștea după ce generatoarele de rezervă au intrat în funcțiune.
Solicitând o zonă de protecție în jurul fabricii, șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat Consiliului guvernatorilor organului de supraveghere că „de fiecare dată aruncăm un zar. Și dacă permitem ca acest lucru să continue, atunci într-o zi norocul nostru se va termina.”
Monitorii AIEA sunt în prezent la fața locului și Grossi a făcut presiuni de ambele părți pentru a stabili o „zonă de siguranță” demilitarizată în jurul stației.