Centrala de la Iernut, un proiect strategic, dar nefinalizat. Dan Tanasă cere explicații ministrului Energiei

Lucrările la centrala de la Iernut, un proiect de peste 268 de milioane de euro, ar fi trebuit să fie deja finalizate, ceea ce ar fi avut un impact pozitiv în contextul crizei energetice pe care o traversăm. Acest lucru nu s-a întâmplat deoarece Romgaz a reziliat anul trecut contractul din cauza întârzierilor, situația centralei fiind incertă din acel moment. În acest context, deputatul AUR Dan Tanasă consideră că Ministerul Energie trebuie să monitorizeze finalizarea acestui obiectiv strategic, ținând cont că instituția este acționar principal în cadrul S.N.G.N. Romgaz S.A.

„Într-un context în care nu doar prețurile care au explodat ridică probleme, ci chiar și capacitatea de asigurare a necesarului de energie este pusă sub semnul îndoielii, cea mai mare companie din județul Sibiu are în gestionare un proiect esențial pentru securitatea energetică a României. Este vorba de centrala de la Iernut, un proiect de peste 268 de milioane de euro, care ar fi trebuit să livreze energie electrică în sistemul național de aproape doi ani. Un proiect care ar urma să repună Transilvania pe harta producției de energie electrică din România”, punctează Dan Tanasă, în solicitarea adresată Ministerului Energiei, care este pe această temă.

Deputatul a cerut clarificări din partea ministerului de resort la următoarele întrebări:

  1. Care au fost criteriile pentru licitația inițială, în urma căreia s-a semnat contractul din 2016 cu asocierea româno-spaniolă?
  2. Ce măsuri s-au luat pentru prevenirea rezilierii contractului, și cum s-a acționat în momentul în care întârzierile au devenit evidente?
  3. Care este avansul fizic al proiectului și care este avansul financiar?
  4. Care este termenul oficial pentru finalizarea investiției de la Termocentrala Iernut?
  5. Din iunie 2021 și până în prezent, care au fost demersurile realizate de către SNGN ROMGAZ pentru reluarea lucrărilor de finalizare a proiectului de la Iernut?
  6. Întrucât proiectul de la Iernut este cofinanțat în proporție de 25% (echivalentul a 68 de milioane de euro) din fonduri alocate prin Planul Național de Investiții, iar nefinalizarea lucrării va duce la o obligație de returnare a sumei cofinanțate, cum veți evita această situație și care sunt măsurile prin care vă veți asigura că lucrarea se va finaliza la termenul propus?