Cele mai costisitoare deplasări externe ale deputaților și senatorilor. Florin Cîțu a cerut înapoi banii dați pe cafea

Deplasările extene ale parlamentarilor din actuala sesiune parlamentară s-au înmulțit, iar costurile însumate ale acestora sunt în creștere apreciabilă, în unele cazuri existând dubii asupra oportunității acestora, arată Fanatik.

Deputații și senatorii români contribuie din plin la relansarea sectorului HoReCa din alte țări după criza provocată de pandemia de Covid-19, conducerile celor două Camere ale Parlamentului aprobând cu larghețe solicitările pentru deplasările externe primite.

Agenția de turism de la Palatul Parlamentului


Deplasările externe, pentru care cheltuielile sunt suportate de Parlament, arată o frenezie a parlamentarilor de a se aerisi prin țări străine, chiar și în cazuri în care utilitatea vizitelor este discutabilă. În alte cazuri, sumele cheltuite ridică semne de întrebare privind modul în care s-au făcut deconturile, iar o a treia problemă este legată de faptul că unii parlamentari nici măcar nu au avut minima curtoazie să trimită Birourilor Permanente informările privind activitatea din deplasare, deși acestea sunt obligatorii.

Potrivit datelor din ultimele 12 luni pentru care Camera Deputaților a publicat costurile deplasărilor externe, iunie 2021 – mai 2022, deputații au cheltuit 2.219.016 lei. La Senat, suma pe 12 luni este de 1.730.525 lei, cu precizarea că intervalul este aprilie 2021 – martie 2022, întrucât Senatul publică datele cu o întârziere de două luni față de Camera Deputaților.

Tendința este de creștere a acestor cheltuieli întrucât sumele cele mai mari au fost utilizate în ultimele luni ale perioadele de referință: 693.363 lei au costat deplasările externe suportate de Camera Deputaților în luna mai 2022, în timpe ce vârful la Senat a fost atins în aprilie 2022, cu 413.248 lei.

O parte a acestor cheltuieli sunt inevitabile, însă altele ar putea fi analizate mai atent înainte de aprobare. În prima categorie s-ar încadra participarea la evenimente precum participările delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei sau la forul similar al NATO. De asemenea, inevitabile sunt și cheltuielile pe care trebuie să le facă parlamentarii aleși în circumscripțiile din străinătate.

„La întoarcerea din orice deplasare externă, se vor prezenta informări la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor şi la Biroul permanent al Senatului”, prevede Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului. Aceste informări trebuie depuse în termen de 10 zile lucrătoare de la întoarcerea din delegație. Practic, parlamentarii respectivi trebuie să prezinte, mai lapidar sau mai pe larg, după stilul fiecăruia, cam ce au făcut în timpul cât au stat în străinătate.

Mai multe deplasări pe lună pentru câte un singur deputat


Însă mulți parlamentari tratează această obligație ca pe o chestie opțională, fiind frecvente cazurile în care fie informarea nu este depusă la timp, fie nu este depusă deloc. De exemplu, deputatul PNL Valentin-Ilie Făgărășian a avut nu mai puțin de patru deplasări într-o singură lună, octombrie 2021, care au însumat 12 zile, și nu a scris nici măcar o singură informare: două zile la o conferință în Sicilia, trei la o alta în Franța, două zile în Sardinia (doar ca să asiste la punerea pietrei de temelie a unei biserici ortodoxe) și încă cinci zile în Italia pentru întâlnirii cu românii din circumscripție.

Un recordman al turismului parlamentar este și deputatul PNL Sabin Sărmaș, președintele Comisiei de tehnologia informației și comunicații. Pe 28 februarie a participat GSMA Mobile World Congress de la Barcelona, iar de acolo a plecat direct la Geneva pentru Conferinţa Mondială de Standardizare în domeniul Telecomunicaţiilor ce a avut loc în intervalul 1-9 martie. Pentru asta Camera Deputaților a decontat 36.796 lei pentru două persoane, bani cheltuiți în 11,5 zile. Lui Sărmaș i-a plăcut atât de mult Geneva că s-a întors în orașul elvețian în mai puțin de două săptămâni, unde a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor. Evenimentul a avut loc în perioada 20-31 martie, însă lui Sărmaș i s-a aprobat un decont pentru 13,5 zile, în valoare de 25.668 lei.

În perioada octombrie 2021 – martie 2022, în Emiratele Arabe Unite, a avut loc Expo Dubai, prima expoziție universală găzduită de Orientul Mijlociu. Se pare că evenimentul nu s-a putut derula fără un grup de „atârnători” din Senatul României care au mers acolo pentru o dezbatere la pavilionul României, în decembrie 2021. Deși dezbaterea a avut loc o zi, deplasarea delegației de șapte persoane a durat șapte zile și a costat 62.765 lei.

Parlamentarii români au mers și ca observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la diverse alegeri în țări în care rezultatele scrutinului se cam știu dinainte să înceapă campania electorală. De exemplu, un senator și patru deputați au mers în Uzbekistan unde au fost martori la obținerea celui de-al doilea mandat de președinte de către Shavkat Mirzioev, cu scorul de 80,3% încă din primul tur. Nu știm ce au constat parlamentarii români la fața locului pentru că informarea nu a fost depusă la Biroul Permanent De asemenea, este greu de înțeles de ce pentru deputați s-au decontat câte patru zile de delegație, iar pentru senator s-au decontat cinci zile.

Florin Cîțu a cerut înapoi banii dați pe cafea


Însă cele mai costisitoare deplasări sunt cele din Statele Unite, dar asta nu-i descurajează pe parlamentarii noștri să treacă Oceanul Atlantic cât mai des cu putință. În noiembrie 2021, în SUA s-a desfășurat Forumul Parlamentar al NATO, unde Parlamentul de la București a fost reprezentat de doi senatori și cinci deputați. Împreună cele două Camere au decontat 202.820 de lei. În pofida maldărului de bani cheltuiți, Biroul Permanent al Camerei nu a aflat nici până în ziua de azi ce au făcut deputații trimiși acolo pentru că aceștia nu au depus informarea.

Pe locul 2 al topului celor mai costisitoare deplasări a avut loc în 24-30 martie, când aproape jumătate din conducerea Senatului s-a mutat în Statele Unite: președintele Florin Cîțu, vicepreședinții Alina Gorghiu și Robert Cazanciuc, secretarul Ion Mircescu, liderii de grup ai PSD și UDMR, precum și Roberta Anastase, vicepreședintele Comisiei de politică externă. Acestora li s-au alăturat și trei funcționari parlamentari. Sejurul a costat contribuabilii 181.198 lei. Când s-a întors în țară, Florin Cîțu a depus la Secretariatul General al Senatului o cerere să i se deconteze și 121,5 dolari întrucât a acordat un interviu ziaristului William Mauldin, de la Wall Street Journal, în cadrul unui dejun de lucru, ale cărui costuri au fost suportate de Cîțu. Practic, acesta a cerut Senatului să-i plătească și fursecurile și cafeaua consumate cât a stat de vorbă cu jurnalistul american.

Podiumul este completat de o deplasare la Washington, în mai 2022, a unei delegații conduse de deputatul Ana-Maria Cătăuţă (PSD), vicepreşedinte al Grupului Pro America din Parlamentul României. Decontul s-a ridicat la 177.935 de lei. Deși suma este puțin mai mică decât în cazul delegației conduse de către Cîțu, această deplasarea este mai costisitoare întrucât delegația a fost mai mică, de cinci persoane, având o durată de 5,5 zile. Practic, costul pe persoană este mai mare decât în cazul delegației de la Senat. Deocamdată, nu știm ce au făcut parlamentarii noștri în America întrucât site-ul Camerei Deputaților scrie că „informarea este în curs de elaborare”, deși au trecut patru luni de la deplasare.

Banii furați, decontați de Parlament


Deplasările externe sunt reglementate de un memorandum intern aprobat de Birourile Permanente în noiembrie 2019. Documentul prevede posibilitatea decontării unei multitudini de cheltuieli. De exemplu, dacă unui parlamentar îi sunt furați banii primiți pentru suportarea cheltuielilor de deplasare (diurnă, cazare etc.), nu va trebui să suporte costurile din banii proprii. Parlamentul de la București va plăti și banii furați, cu condiția să existe un document care să ateste furtul, precum o plângere la poliție.

Rămâne greu de înțeles și motivul pentru care este diferențiată suma acordată după criteriul funcției deținute în Parlament. De exemplu, senatorii Caudiu Târziu (AUR) și Riceard Badea (PNL) au mers în mai 2021 într-o vizită în Albania și Macedonia de Nord. Primul a primit 5.466 lei, întrucât era președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, iar al doilea doar 4.524, fiind doar simplu membru al respectivei comisii. Asta în pofida faptului că decontul ar trebui să acopere același tip de cheltuieli, precum mâncarea sau un acoperiș deasupra capului.