Ce soluţii iau în calcul PSD şi PNL în cazul Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie
Liderii PSD şi PNL încearcă să închidă luni şi capitolul Justiţie din programul de guvernare, însă nu se înţeleg pe desfiinţarea Secţiei Speciale pentru magistraţi. Sunt luate în calcul trei variante: mutarea dosarelor la o altă secţie a Parchetului General, trecerea Secţiei Speciale în subordinea DNA sau amânarea discuţiilor pentru primăvară, susţin surse politice pentru News.ro.La discuţiile pe Justiţie, UDMR a insistat pentru desfiinţarea Secţiei Speciale şi transferul dosarelor la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, confirmă sursele citate. E soluţia pe care UDMR a susţinut-o şi în timpul coaliţiei de dreapta, însă atunci s-a opus USR, pe motiv că s-ar schimba doar denumirea secţiei speciale. În ultimele 10 luni, USR a susţinut ca dosarele de corupţie anchetate de Secţia Specială să fie transferate la DNA, însă UDMR a blocat demersul. Acum, PSD şi PNL iau în calcul soluţia UDMR: Secţia Specială ar fi desfiinţată formal, iar dosarele n-ar ajunge la DNA, ci ar rămâne tot la Parchetul General, dar la Secţia de urmărire penală şi criminalistică.
A doua variantă discutată la negocieri: Secţia Specială să nu fie desfiinţată, ci transferată din subordinea Parchetului General în subordinea DNA.
“Soluţia a fost respinsă în primă fază şi de PSD, şi de UDMR, pe motiv că DNA ar primi puteri suplimentare. Însă demersul ar mulţumi şi PSD, care nu vrea desfiinţarea Secţiei Speciale, şi PNL, care ar arăta că nu se teme de DNA. Practic, în interiorul DNA am avea o secţie specială pentru magistraţi”, susţin surse politice pentru News.ro.
A treia variantă: PSD şi PNL să nu menţioneze nimic în programul de guvernare despre desfiinţarea Secţiei Speciale. Să fie trecută doar “respectarea cerinţelor MCV”, iar viitorul ministru al Justiţiei să vină ulterior cu o soluţie privind desfiinţarea Secţiei Speciale care să strângă o majoritate în Parlament.
» Aflați mai multe informații aici.