Ce soluție a găsit UE pentru ca fermierii să nu mai lase terenul pârloagă: 7% din suprafața cultivată să fie fără pesticide
Comisia Europeană va prezenta miercuri o soluție prin care să îi liniștească pe fermierii europeni nemulțumiți de prevederile din politica de mediu Green Deal (Pactul Verde), potrivit căreia trebuie să lase 5% din teren pârloagă. Soluția găsită de Comisie e ca 7% din suprafața cultivată să fie fără pesticide, conform G4Media.
Astfel, fermierii pot să cultive 7% din suprafața fermei cu plante fixatoare de azot sau culturi intermediare (succesive), dar fără pesticide pentru un impact pozitiv pentru biodiversitate.
Aceasta presupune ca pentru cultura inițială/principală (grâu sau porumb), fermierul poate utiliza pesticide, dar pentru cultura succesivă (de exemplu furaje), nu trebuie să utilizeze pesticide; cu alte cuvinte, în 2024 fiecare fermă trebuie să nu utilizeze pe 7% din suprafața fermei pesticide pentru o anumită cultură, indiferent în care perioadă a anului.
În plus, pentru a veni în sprijinul fermierilor cu această decizie cât mai repede posibil, Comisia nu propune modificarea regulamentului de bază (nr. 2115/2021) ci adoptarea unui regulament de implementare al Comisiei Europene, cu consultarea statelor membre, prin vot (comitologie), care se poate face mult mai rapid și care va permite astfel fermierilor să-și programeze planul de culturi corespunzător imediat.
Mii de fermieri din România, Franța, Germania, Olanda și alte state membre UE au ieșit în stradă la acest început de an pentru a protesta față de politicile dure de mediu ale Comisiei Europene, politici care duc la pierderi financiare însemnate pentru fermieri.