Ce se poate face pentru învăţământul din Cluj? Boc: hub în Borhanci şi Sopor/ Funeriu: fuziune şcoli bune-slabe/ ISJ: Noi meserii la profesional

Autorităţile locale, reprezentanţi ai Băncii Mondiale, ISJ şi universităţilor, dar şi fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, au particiat, joi după masă, la dezbaterea publică online în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică – tema: Infrastructura educațională.

“Investiţia în educaţie este cea mai sigură din lume, pentru că este lipsită de faliment. Prin ceea ce facem la Cluj, cred că suntem pe această direcţie. Am investit constant în educaţie, iar astăzi, când noi am trecut, la Cluj, pe scenariul online, pot să vă spun că toate şcolile din Cluj au infrastructura aferentă pentru desfăşurarea învăţământului online.

De asemenea, preşedinta Comsiei Europene a lansat, în 14 octombrie 2020, un nou program cu impact major pe ce însemană educaţie, calitatea vieţii, noi locuri de muncă şi inovare, Inovation Wave. Va fi o susţinere puternică pentru acest proiect, iar nou lucrăm deja la primărie de câteva luni. Ne pregătim să modernizăm infrastructura şcolară. Avem 74 de locaţii pentru 52 de şcoli. 15 au fost modernizare, 16 necesită modernizare, 4 sunt în lucru. Suntem undeva la jumătate. În privinţa grădiniţelor, sunt 53 de grădiniţe în 24 de locaţii, 22 sunt modernizate, 3 în reabilitate, 21 necesită lucrări. Din nou la jumătatea drumului. Propunerea UE ni se potriveşte mănuşă. În privinţa creştelor, avem 1.382 de locuri, am făcut dar nu suficient. Trebuie să mai avem încă 400 de locuri până în 2024. Am corelat-o cu subvenţia bonelor. În aceste condiţii, un proiect major în infrastructura ecucaţională a Clujui este de a crea în Borhanci un hub educaţional, la fel cum se întâmplă în Sopor.

Sport în curtea şcolii. Aceste activităţi vrem să se desfăşoare în toate unităţile de învăţământ din oraş, vrem să beneficiem de instructori, care să îi îndrume pe copii. Dorim de anul viitor să extindem această investiţie, de anul viitor, dacă ne va lăsa pandemia. De asemenea, continuăm plantarea de arbori şi colectarea selectivă, copiii îi vor învăţa astfel pe părinţi cum se colectează corect”.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei: “Este de foarte bun augur că municipiul Cluj-Napoca se gândeşte la infrastructura şcolară. Legea educaţiei permite municipalităţilor să ofere şi conţinuturi copiilor. Voi da câteva exemple de măsuri care pot fi luate împreună cu ISJ: reţeaua şcolară (şcoli cu rezultate bune şi şcoli cu rezultate proaste, o fuziune între administraţie şi coprul profesoral), din Floreşti vin 60% din copii spre Cluj, cred că sunt soluţii dacă extindem colaborarea cu Consiliul Judeţean, adică municipalitatea, cu ISJ şi CJ pun la punct o reţea şcolară şi de transport brici. Apoi, mediateci în cartier şi unu-doi stundeţi care să vină să ajute copiii, laboratoare în şcoli şi toţi copiii să le poată vizita şi implicarea municipalităţii în afterschool. Se poate face un app “Sport în Cluj”, care să conţină resursa umană şi infrastructura existentă: un părinte să poată vedea unde poate face copilul miercuri, la 6, judo în Cluj, etc. Nu în ultimul rând, fuziunea universităţilor. Dacă aţi face asta, aţi avea una din cele mai mari universităţi din Europa. E un proces de lungă durată, dar trebuie să ne gândim cât mai repede.

Marinela Marc: “Vrem să oferim clase de învăţământ dual şi profesional cerute pe piaţa muncii, poate ar trebui să ne gândim şi la noi meserii cerute pe piaţa din România, va trebui să pregătim absolvenţi pentru meserii care poate acum nu sunt denumite încă. Cred că şcolile şi resursele umane trebuie să facă mai mult, să ofere comunităţii, nu numai pentru copii, ci şi pentru adulţi sau vârsta a treia: sport, dans, limbi străine. Sunt foarte mulţi părinţi care nu ştiu să abordeze educaţia părinţilor.

Dezbaterea integrală poate fi urmărită mai jos:

Această dezbatere face parte din serie de consultări publice pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030. Stategia Integrata de Dezvoltare Urbană 2021 -2030 este realizată de Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și experții Băncii Mondiale.

Această dezbatere este parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).