Ce le-a spus patronul de la Ferma Dacilor judecătorilor, înainte de a fi arestat preventiv: ”În noaptea incendiului, senzorii de fum NU AU FUNCȚIONAT”

Cornel Dinicu, patronul pensiunii „Ferma Dacilor”, care a ars într-un incendiu devastator în urma căruia au murit opt oameni, printre care și fiul acestuia, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. În fața magistraților, Dinicu a spus că ar fi luat toate măsurile necesare pentru a împiedica un asemenea dezastru, dar a dezvăluit că a cerut foarte târziu autorizație ISU, nu avea autorizație de construire, iar senzorii de fum nu funcționau de câteva zile.

Cornel Dinicu a încercat să-i convingă pe judecători că – încă din anul 2019, atunci când a demarat acțiunea de obținere a autorizațiilor ISU și alte autorizații de funcționare – tragedia de la Tohani nu poartă o amprentă a vinovăției sale.

  • Magistraţii Judecătoriei Ploieşti au admis, săptămâna trecută, propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova pe numele omului de afaceri Cornel Dinicu.
  • Decizia Judecătoriei Ploieşti nu a fost definitivă, iar contestația lui Cornel Dinicu la măsura arestului preventiv va fi judecată marți, 9 ianuarie 2024.
  • Doi foști șefi ai ISU Prahova ar fi „închis ochii” în fața neregulilor constatate la Ferma Dacilor, în urma unor controale efectuate.

„Autorizare ISU am solicitat târziu, după ce a fost efectuat un control de către lucrătorii de la ISU, în anul 2019”


În fața magistraților care au dispus arestarea sa preventivă, pentru 30 de zile, Cornel Dinicu a precizat că va oferi prima declarație în acest caz și că s-a lovit, permanent, de un sistem birocratic anevoios, „foarte greoi”.

Totuși, Cornel Dinicu a recunoscut că autorizația ISU a fost cerută „târziu”, abia după ce pensiunea Ferma Dacilor a fost supusă unui control, în anul 2019.

„Arăt că nu am dat o declarație până în acest moment. Știu că sunt acuzat de săvârşirea infracțiunii de distrugere, am luat toate măsurile necesare pentru împiedicarea acestui dezastru, respectiv, în jurul anului 2019, aproximativ, când am început demersurile în vederea obținerii autorizațiilor ISU şi toate celelalte autorizații de funcționare, de fapt primul punct de pornire a fost prima săpătură în vederea obținerii autorizației de construire cu privire la Ferma Dacilor.

Din cauza sistemului foarte greoi, planul urbanistic zonal a durat 4 ani, timp în care am depus diligențe şi am intrat în posesia acestui plan între timp. Apreciez că autorizația de construire nu putea fi niciodată obținută din cauza sistemului greoi şi a oamenilor de la Primărie şi Consiliul Județean care mă întrebau pe mine cum anume să procedez. Menționez faptul că am obținut pe cale judecătorească dreptul de a intabula clădirea în care locuiam eu și familia mea, spații tehnice şi câteva locuri de cazare.

Inițial, clădirea a fost un grajd. fiind construit de la zero acest grajd, nu a existat un proiect inițial de pensiune şi cazare, am vrut să fac o ferma bio, respectiv un business cu livrări la domiciliu, iar ulterior m- am confruntat cu tot felul de situații legat de creşterea animalelor, vulpile mi-au mâncat 1000 de păsări, motiv pentru care am decis să fac şi unități de cazare, în număr de 6 în prima fază, iar ulterior am mai făcut încă 4 unități de cazare, în final rezultând un număr de 14 unități de cazare, restul spații tehnice, precum birou, camere de depozitate, curățătorie.

De când am deschis ferma, respectiv în anul 2011, am depus documente pentru autorizare electrică, autorizare ISU am solicitat târziu, după ce a fost efectuat un control de către lucrătorii de la ISU, în anul 2019. În ceea ce priveşte autorizația electrică, arat că ne-am racordat la curent încă din momentul în care am săpat pentru ferma, respectiv branşarea curentului electric pentru funcționare, branşarea fiind efectuată de către lucrătorii de la Electrica.

Cu siguranță au existat un plan şi o autorizație în acest sens pentru fermă, respectiv pompa de apa. Ulterior nu am mai obținut niciun fel de alta autorizație, deşi am cerut în repetate rânduri mărirea puterii.

Arăt că nu aveam un consum foarte mare în noaptea producerii evenimentului, întrucât dețineam aparate electrice cu un consum scăzut, ne-am instalat butelii de gaze peste tot şi majoritatea funcționau cu buteliile de gaze, iar încălzirea era pe lemne, respective peleti. Precizez că nu era nevoie de o noua autorizație în ceea ce priveşte electricitatea, atât timp cât nu depăşeam consumul din ferma, iar când aveam nevoie, porneam generatoare de producere a curentului electric pentru care era folosită motorina”, a spus Cornel Dinicu în fața magistraților de la Tribunalul Ploiești.

„Nu am avut autorizație de construire pentru clădirile existente, senzorii de fum nu funcționau de câteva zile”


Cornel Dinicu a continuat prin a spune că avea autorizații pentru toate generatoarele – 10 – care se aflau la pensiunea Ferma Dacilor și chiar a făcut „mai multe” decât i s-a solicitat de către reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), iar „locația era prevăzuta cu senzori de fum, hidranți interiori şi exteriori şi centrală adresabilă cu senzori de fum”.

În ceea ce privește autorizațiile de construire pentru clădirile din complex, la momentul producerii incendiului devastator, Cornel Dinicu a recunoscut că acestea nu existau, iar senzorii de fum nu funcționau „de câteva zile”.

„Dețineam cel puțîn 10 generatoare pe care le foloseam în funcție de consumul curentului, iar pentru aceste generatoare dețineam autorizații cumpărate de la firme specializate, acestea fiind cele care le-au şi pus în funcțiune. Din câte îmi aduc aminte, am făcut mai multe decât mi s-a solicitat de către ISU, respectiv inelul de incendiu, pe care nu mi l-a solicitat nimeni şi care era prevăzut de jur împrejurul clădirii.

Locația era prevăzuta cu senzori de fum, hidranți interiori şi exteriori şi centrală adresabilă cu senzori de fum, iar în noaptea incendiului aceşti senzori de fum nu au funcționat, respectiv nu funcționau de câteva zile în urmă, astfel că l-am rugat pe administratorul curții, dl. Ristin să sune la firma care se ocupa de întreținerea centralei, iar acesta mi-a comunicat că nu au răspuns la telefon.

Arăt că eu, împreună cu familia mea şi cu prietenii am apreciat că ferma are un potențial mare şi astfel am crescut şi am primit bani de la rudele mele din străinătate.

  • Arăt că am avut documentele necesare obținerii autorizației de construire precum: proiect întocmit de cel puțîn 2 arhitecți, constând în: restaurant de 70 locuri capacitate, spații de cazare.
  • Cred că a fost depus un proiect pentru fermă şi pensiune pentru un mic restaurant de capacitate 50-70 locuri şi câteva camere de cazare.

Arăt că nu am avut autorizație de construire pentru clădirile existente la momentul producerii evenimentului. Nu îmi amintesc dacă am fost sau nu sancționat contravențional, însă au fost efectuate controale la locație, cel mai important fiind de la ISU şi Primărie.

Nu îmi amintesc de câte ori au fost efectuate controale de către ISU. Cunosc că au fost stabilite nişte puncte care să ne ajute la obținerea autorizației de stingere a incendiului şi cred că acestea au fost îndeplinite 100%.

Cerințele de la ISU au constat în: plan de evacuare, lämpi de avertizare ieşire în caz de incendiu, instinctoare, bazine de apă, hidranți interiori pentru fiecare ieşire şi etaj, respectiv un număr de 4 – 2 la parter şi 2 la etaj, butoane de avertizare urgență, cred că pe fiecare etaj. Precizez că am angajat și o firmă specializată care s-a ocupat de mentenanța acestora”, a mai spus patronul pensiunii „Ferma Dacilor” în fața instanței de judecată.

„Cei doi executau ceea ce eu le spuneau, nu luau singuri decizii în ceea ce priveşte funcționarea fermei”


Cornel Dinicu le-a mai spus magistraților de la Tribunalul Ploiești că, în noaptea incendiului de la Ferma Dacilor, a fost trezit din somn chiar de către concubina sa – Elena Adelina Ilie -, care i-a spus că este fum și că trebuie să meargă la copii.

Din declarația lui Dinicu reiese că Elena Adelina Ilie și Vitomir Adrian Ristin – administratorul pensiunii – erau oamenii săi de încredere, cu mențiunea că aceștia „executau” ceea ce le spunea chiar el și „nu luau singuri decizii”.

„Nu îmi amintesc dacă ulterior au mai fost efectuate controale de către ISU să se constate dacă au fost îndeplinite punctele. Îmi amintesc că numita Ilie Adelina Elena mi-a comunicat că a transmis pe mail toate facturile şi chitanțele către ISU. Arăt că mergeam aproape în fiecare zi la Primărie, am depus diligențe; am cumpărat terenul pe baza unei chitanțe de mână, nu existau decât certificate de moştenitor.

Arăt că Ristin Vitomir Adrian a fost pus de mine administrator la Ferma Dacilor şi administra toată curtea împreuna cu Ilie Adelina Elena ceea ce eu le spuneam, respectiv Ristin Vitomir Adrian mergea pe tractor, repara lucruri când se stricau, chema electrician sau instalator, făcea de toate.

Cu privire la llie Adelina Elena arat că este mama copilului meu, aceasta supraveghea bucătăria, calitatea produselor şi făcea plăți și se ocupa şi de primirea oaspeților, făcea diligente la Primărie.

Cei doi executau ceea ce eu le spuneau, nu luau singuri decizii în ceea ce priveşte funcționarea fermei. În noaptea incendiului arăt că am fost trezit de către concubina mea, spre dimineața, mi-a comunicat că era fum şi să merg spre copii, mă aflam în apartamentul de la etaj care are o intrare exterioară”, a mai declarat Cornel Dinicu în fața magistraților, înainte ca aceștia să hotărască arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.