Ce ar trebui să facă România, după ce Zelenski a cerut NATO să doboare rachetele rusești din Ucraina. “O acțiune militară”

Solicitarea președintelui Volodimir Zelenski, care a cerut țărilor NATO vecine Ucrainei să doboare cu propriile avioane de luptă rachetele rusești, pe teritoriul Ucrainei “nu este viabilă, pentru că ar însemna o implicare în conflict”.

Declarația a fost făcutăde generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost adjunct al reprezentantului militar al României la NATO.

Bălăceanu este de părere că “formula cea mai fezabilă” ar fi ca România să doneze sau să închirieze Ucrainei unul dintre sistemele sale Patriot aflate în stare de operaționalizare, însă cu anumite garanții din partea producătorului american, conform Știrile PRO TV,

Cosmin Stan: Președintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat ieri, a solicitat țărilor NATO să ridice propriile avioane pentru a doborî rachete și drone ruse, și pentru a apăra civilii ucraineni, spune el. Cât de fezabilă este această variantă? Cât de viabilă ar fi-o o astfel de mișcare și ce ar însemna ea?

G-ral (r) Virgil Bălăceanu: Nu este viabilă, dacă o discutăm la nivel NATO. În NATO nu vom avea un consens pentru o asemenea acțiune, care este, deja o acțiune militară. Și nici într-un plan bilateral, să zicem o acțiune a țărilor din vecinătatea Ucrainei, pentru că asta ar însemna o implicare în conflict, chiar dacă vorbim de o apărare a civililor.

Este greu să definești țintele – dacă sunt doar ținte civile sau sunt și ținte militare. Ca atare, tu lovești o instalație, indiferent de ce instalație vorbim, iar instalația respectivă poate să aibă o misiune pe un obiectiv militar. Ca atare poate să apară o asemenea implicare. Nu cred într-un asemenea scenariu.

Cosmin Stan: Care ar fi formula în care România ar putea să cedeze un sistem Patriot Ucrainei, având în vedere că noi avem unul singur operațional în acest moment și alte trei care vor fi operaționalizate cel mai devreme devreme la începutul anului viitor?

G-ral (r) Virgil Bălăceanu: Formula cea mai fezabilă ar fi – din cele in curs de operaționalizare, donarea sau închirierea unui sistem, înlocuirea acestuia într-o perioadă de timp, să-i spunem rezonabilă, depinde de producător, asigurarea costurilor de către Statele Unite prin pachetul de ajutor pentru Ucraina.

Și sigur, se pot negocia și alte lucruri, se pot negocia aspecte. De de ce să nu producem componente pentru Skyceptor, o rachetă în dezvoltare pentru sistemele Patriot? De ce să nu avem mai multe sisteme de apărare antidronă?

Pericolul la noi nu este atacul cu rachetele balistice Iskander sau cu rachete de croazieră. Pericolul rămâne cel al dronelor în derivă, și trebuie să avem capabilități, dar și adaptări ale legilor care să permită combaterea acestor drone în derivă.