Catastrofă la Bacalaureatul de toamnă, cel mai slab rezultat din ultimii 7 ani. Procentul final de reușită este 29,3%

Sistemul nostru de educație a reușit să livreze cel mai mic număr de tineri promovați la bacalaureatul de toamnă din ultimii 7 ani.

Doar 8.200 din 28.000 de candidați prezenți. Cărora li se adaugă încă 5.000 înscriși dar neprezentați. Procentul final de reușită este 29,3 la sută chiar mai mic față de aceeași sesiune de anul trecut.

Cele mai bune rezultate le-au avut absolvenții din sectorul 4 al Capitalei și din Caraș Severin.

Băiat: Vreau să văd ce notă o să iau la final de semestrul II de bac.

Reporter: Dar cât de tare te-ai pregătit în timpul ăsta dintre cele două probe?

Băiat: Absolut deloc. Pentru că am vrut să mă relaxez, să fac ceea ce îmi place și mai ales să mă adun pe mine însumi.

Peste 33.000 de absolvenți de liceu, absenți sau picați la sesiunea de vară, şi-au încercat norocul la sesiunea de toamnă a bacalaureatului.

Cifrele arată că, în sesiunea a doua, au promovat 29,3 la sută dintre candidați, adică 8.200. Sunt mai puțini față de anul trecut când înainte de contestații au trecut 29,8 la sută.

Cel mai bine s-au descurcat absolvenții de anul acesta din București, sectorul 4, care au trecut în proporție de 46,5%, și cei din Caraș Severin- 40,1%. Cele mai slabe rezultate au fost în Bistrița Năsăud, cu 76% picați, Mureș și Harghita. În plus, în Neamț rata de promovare s-a prăbușit cu aproape 16 la sută, față de anul trecut.

La sesiunea din iulie, rata de promovare a examenului a fost de 78%. Din cei 130.000 de candidați prezenți au fost declarați respinși 28.000. ​

Cei care au ratat ultima ocazie de a obține diploma de bacalaureat în acest an sunt așteptați și în sesiunea următoare, după ce trec pe la casierie, ca să achite taxa care va sări, cu siguranță, de 500 de lei.

Excepție sunt cei 50 de candidați prinși la copiat, care au pierdut dreptul de a se înscrie în următoarele două sesiuni. Așadar, următoarea încercare permisă este pentru ei în iunie 2026.