Carmen Dorobăț: Tot mai multe cazuri se agravează înainte de externare

Timp de o săptămână, boala pare că evoluează bine şi, brusc, tabloul clinic se schimbă. „Fiind în spital, am luat toate măsurile care s-au impus. Am dat imediat terapia corespunzătoare. Dar, atenţie, astfel de cazuri sunt tot mai multe!“, arată managerul Spitalului de Infecţioase.

Iaşul a înregistrat ieri 300 de noi cazuri de COVID 19, fiind în primele 10 judeţe din acest punct de vdere. Un singur deces a fost raportat la noi, dar medicii atrag atenţia în privinţa supraglomerării unităţilor sanitare. La Spitalul de Boli Infecţioase, singurele două paturi libere la ATI s-au ocupat în două ore. Infecţioniştii spun că ăsta este doar începutul. Cea mai gravă problemă se anunţă însă pe segmentul de terapie. Încep să dispară medicamente din schema de tratament.

Spitalul de Boli Infecţioase a trecut de pargul de 3.500 de bolnavi COVID-19 trataţi de la începutul pandemiei. Ieri, la ora prânzului, singurul pat liber la Terapie Intensivă a fost ocupat, în mai puţin de trei ore de la raportare.

„Din punctul de vedere al tratamentului, deocamdată, stăm bine, spun deocamdată pentru că unul dintre imunomodulatoare, cel pentru interlukeina 6, este aproape zero ca stoc. Avem la dispoziţie un alt imunomodulator, cel care vizează antilukeina 1. La partea de imunomodulare încercăm să ne pliem, să judecăm datele conform celor de laborator şi să obţinem cel mai bun progonstic pentru pacienţi“, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Medicamentul respectiv, care se mai găseşte cu greu în magazia spitalului, se numeşte tocilizumab, medicament care a fost dat ca a fi extrem de eficient, mai ales la formele medii spre severe la bolnavii de COVID 19. De remarcat este că tot mai mulţi pacienţi ajung la spital după ce s-au tratat acasă singuri.

„Dacă ar fi să mă refer la terapia de domiciliu, pentru că inevitabil a apărut în acest caz, categoric, nu este nicio contraindicaţie în a folosi Vitamina C, Selenium sau Zinc şi, desigur, Vitamina D. Dar acestea trebuie administrate cu o recomandare de la medic. Aş sublinia faptul că, într-o doză crescută sau într-un timp exagerat de administrare, nu este pe placul organismului. Orice celulă are nevoie de o anumită cantitate de vitamine, indiferent despre ce principiu nutritiv vorbim. Dacă mă refer la antibiotice, cortizon sau anticoagulante, cu atât mai mult, trebuie sfatul medicului de familie şi al medicului infecţionist. Este important ca pacientul să se adreseze la un medic de familie, inclusiv pentru formele asimptomatice, dar pe un teren cu probleme şi care evoluează negativ. Spun asta pentru că nu trebuie să avem surprize în ceea ce priveşte evoluţia bolii, şi mă refer la surprize neplăcute, în izolare la domiciliu, în special după şapte zile de evoluţie. Nu vreau să fie un semn de alarmă panicard, dar chiar ieri am observat, la pacienţi care erau deja în observare de şapte zile şi care urmau să meargă acasă, o modificare a bolii şi bineînţeles, fiind în spital, am luat toate măsurile care s-au impus. Am dat imediat terapia corespun­zătoare. Dar, atenţie, astfel de cazuri sunt tot mai multe!“, a subliniat prof.dr. Carmen Dorobăţ.

VEDEȚI ȘI:

Studiu făcut cu sprijinul medicilor din Iași: Tinerii, mai stresaţi de COVID decât adulțiiAICI