Capcana majorării salariului minim. Salariile bugetarilor vor exploda

Conducerea Confederației Naționale Cartel Alfa atrage atenția Guvernului că majorarea salariului minim va însemna o creștere de 20% pentru toți bugetarii și o majorare infimă pentru 1,4 milioane de români. Cartel Alfa cere ca 8,9% din contribuții să fie transferate la angajator, astfel, salariile vor crește, în medie, și în privat cu circa 500-600 de lei net. La ora actuală, între salariile bugetarilor și cele ale sectorului economic există deja o diferență de 1.700 de lei.

În mod paradoxal, creșterea salariului minim pe economie, cerută de cele mai multe sindicate și susținută de PSD, nu este cea mai bună soluție, pentru că nu va rezolva problemele, ci chiar le va agrava. Sindicaliștii de la Cartel Alfa consideră că singura măsură sustenabilă este transferul unei părți din contribuții de la angajat la angajator, pentru că acest lucru va însemna o majorare a tuturor salariilor cu un procent de 17%, arată National.ro.

”Marcel Ciolacu susține, în continuare, că salariul minim trebuie să fie 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023. Noi le-am propus să facă transferul de taxe, că este mai important, pentru că va beneficia toată lumea de creșteri salariale. Am făcut o simulare cu 10 puncte procentuale mutate de la angajat la angajator, ceea ce va însemna o reducere de la 35% la 25% pentru salariat, și atunci salariul va crește cu 17%, iar sarcina pentru angajator va crește cu 8,9 %. Angajatorii nu mai au contribuții de asigurări sociale, capitalul a fost descărcat de orice răspundere. De aceea ei nu scot Ordonanța 79 din Parlament, pentru că este atacabilă, în sensul în care contribuția lucrătorului la total cheltuieli de asigurări sociale nu poate depăși 50%. Iar noi, astăzi, avem 83% contribuția lucrătorului”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Cartel Alfa. Acesta arată că, în România, creșterea PIB-ului se duce 50% la angajator și numai 39% la lucrători, pe când media europeană este tocmai pe dos, și asta din cauza unei politici fiscale foarte proaste, care ne bagă în categoria țărilor bananiere, adică nu avem o politică orientată spre bunăstarea generală.

Creștere infimă

Transferul de contribuție către angajator ar însemna o echilibrare a presiunii fiscale între capital și cetățean, între angajator și salariat, pentru că la noi fiscalitatea pe salariat este cea mai mare din Europa, susțin sindicaliștii. ”Trebuie înțeles că majorarea salariului minim la 3.000 de lei, înseamnă o creștere de 450 de lei pe brut, care înseamnă o majorare cu circa 200 de lei pe net. Dacă o iei procentual față de inflație pe net, creșterea este infimă. La transferul contribuțiilor, înseamnă că cheltuiala angajatorului crește cu 8,9%, iar salariul net al angajatului se va majora cu 17%. CAS-ul se aplică prima oară din brut, din ce rămâne se aplică impozitarea de 10% și acela este netul cu care rămâi. Păi în momentul în care de la 35% CAS-ul pe care îl plătesc azi, scade la 25%, îmi cresc substanțial veniturile. Astfel, la un salariu mediu, ar fi o creștere de 600 de lei pe net. Iar creșterea ar fi pentru toate salariile, pe când la salariul minim ar crește doar pentru 1,4 milioane de angajați”, ne-a precizat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Bugetul intră în colaps

Sindicaliștii atrag atenția că majorarea salariului minim va avea un efect de bumerang, în sensul că Guvernul va fi obligat, potrivit prevederilor legale, să majoreze cu 20% salariile tuturor bugetarilor. ”Conform Legii salarizării bugetare, 153/2017, de la 1 ianuarie 2023, baza I este noul salariu minim la nivelul anului 2023. Practic, ei ar trebui să crească de la 2.500 șla 3.000 de lei, iar asta înseamnă o creștere a tuturor salariilor bugetare cu 20%. Din punctul ăsta de vedere, au o problemă. În primul rând cheltuielile vor fi mai mari, iar în al doilea rând, ecartul dintre salarizarea medie din sectorul bugetar și cea din sectorul economic, care este acum 1.700 de lei, ar crește cu încă 20% și ar ajunge la peste 2.000 de lei”, a mai afirmat președintele Confederației Cartel Alfa, Bogdan Hossu.