Campania de vaccinare anti-COVID a început în România (VIDEO)
Campania de vaccinare anti-COVID a început, astăzi, în România, când a fost vaccinată prima persoană, o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
Asistenta este printre primele cadre medicale care au îngrijit primul pacient confirmat cu COVID-19 din România. Mai exact, pe tânărul de 25 de ani din Gorj, care a fost depistat cu noul coronavirus în luna februarie, după ce a intrat în contact cu un italian pozitiv.
În dimineața aceasta, campania de vaccinare împotriva COVID-19 începe în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.
Reamintim că în România a ajuns vineri o primă tranșă simbolică de 10.000 de doze de vaccin anti-COVID dezvoltat de BioNtech- Pfizer. Administrarea vaccinului anti-COVID-19 se face în două doze, la un interval de trei săptămâni. Vaccinarea este gratuită și voluntară.
Primii vaccinați vor fi angajații celor 10 spitale de boli infecțioase aflate în linia întâi în lupta cu noul coronavirus, cărora le-au fost repartizate peste 3.000 de vaccinuri, doar pentru prima administrare.
„Cele peste 3000 de doze sunt doar pentru prima administrare și constituie un necesar estimativ întocmit de fiecare unitate spitalicească și poate suferi modificări. O parte din personalul din spitale este în concediu, alții sunt la scurt timp post-infecție cu SARS-Cov2, alții au trecut recent prin această infecție și au decis să mai aștepte până ce se vor vaccina. Mai mult decât atât, subliniem că aceste doze trebuie să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie de ele„, au transmis reprezentanții Comitetului național de coordonare a activităților privind vacccinarea împotriva COVID-19, întrebați ce se va întâpla cu restul de doze de vaccin sosite în România.
Potrivit datelor furnizate de Comitetul național de coordonare a activităților privind vacccinarea împotriva COVID-19, vaccinul a fost distribuit astfel:
- 1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 100 de doze
- 2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ – 600 de doze
- 3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ – 530 de doze
- 4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca – 375 doze
- 5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța – 170 doze
- 6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova- 90 doze
- 7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 260 doze
- 8. Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență – 210 doze
- 9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava – 250 doze
- 10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara – 450 doze.