Camera Deputaților votează luni dacă se permite percheziția informatică în cazul fostului primar al sectorului 1. Daniel Tudorache, urmărit penal pentru achiziții supraevaluate în pandemie

Luni, 21 noiembrie, de la ora 15 se va supune la vot încuviințarea cererii parchetului, conform surselor G4media.ro. Aceasta a fost decizia biroului permanent al Camerei Deputaților pe cererea DNA de percheziție la deputatul Daniel Tudorache

DNA anunță că procurorul șef, Crin Bologa, a inițiat procedura în vederea încuviințării de către Camera Deputaților a unei percheziții informate în dosarul în care fostul primar al sectorului 1, Daniel Tudorache, în prezent deputat PSD, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Percheziția informatică este o activitate prevăzută de Codul de procedură penală necesară pentru descoperirea și strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activități este condiționată strict de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv, mai arată DNA.

”În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 796/VIII/3 din 19 noiembrie 2020 și 898/VIII/3 din 21 octombrie 2022, în considerarea prevederilor legale și constituționale, procurorul șef al DNA Crin Bologa a inițiat procedura necesară în vederea încuviințării, de către Camera Deputaților, a unei percheziții informatice în dosarul penal privind pe TUDORACHE DANIEL, în prezent deputat în Parlamentul României, suspect pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

Concret, procurorul șef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul și dosarul penal întocmite de procurorii din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, pentru a fi înaintate ministrului Justiției, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaților, în baza art. 72 din Constituția României, art. 23 alin. 1 si art. 24 din Legea 96/2006 republicată, privind Statutul deputaților și senatorilor, art. 222 alin. 1 și 2 din Regulamentul Camerei Deputaților, încuviințarea percheziției informatice față de persoana menționată care are calitatea de suspect în dosar”, se arată în comunicatul DNA.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, pe 21 octombrie, începerea urmăririi penale față de 56 de suspecți, persoane fizice și juridice, între care Marian Vanghelie, consilier la primăria sectorului 5 și Daniel Tudorache, deputat PSD, pentru săvârșirea unor infracțiuni în legătură cu achiziții nelegale, supraevaluate, făcute de instituții publice/societăți comerciale din subordinea consiliilor locale ale Sectoarelor 1 și 5, se arată într-un comunicat DNA.

Aceste achiziții au fost realizate de instituții coordonate de primar, respectiv Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat (C.I.D.S.D.I.P.P.) Sector 1 și SC ECONOMAT Sector 5.