BREAKING Germania anunță că a oprit autorizarea gazoductului Nord Stream 2 ce aducea gaze naturale din Rusia. Ce înseamnă asta?

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că gazoductul Nord Stream 2, care ar urma să aducă gaze rusești în Germania ocolind Ucraina, ”nu poate continua”, transmite BBC News.

În declarațiile susținute în fața presei de la Berlin, cancelarul german a subliniat că guvernul său ia măsura ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina. Conducta, care ar trebui să aducă gaz din Rusia în Germania, ocolind Ucraina, a fost de la bun început în mijlocul discuțiilor privind sancțiunilor pregătite pentru Moscova.

„Sună tehnic, dar este pasul administrativ necesar, astfel încât să nu existe o autorizare a conductei și fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate deveni operațional”, a anunțat, marți, cancelarul german. Construcția gazoductului a fost finalizată, dar proiectul avea încă nevoie de autorizație de reglementare din partea autorităților germane înainte ca gazul să poată fi livrat. Conducta a fost o sursă de dispută cu SUA, care și-au exprimat îngrijorarea că va crește dependența europeană de Rusia pentru nevoile sale energetice. Ea poate transporta suficient gaz natural din Rusia pentru a alimenta 26 de milioane de gospodării din Europa.

Ce este Nord Stream 2

Nord Stream 2 este o conductă de 1.200 km sub Marea Baltică, care va transporta gaz de pe coasta Rusiei, lângă Sankt Petersburg, până la Lubmin, în Germania.

Proiectul a costat 10 miliarde de euro și a fost finalizat în septembrie anul trecut. Gigantul energetic de stat rus Gazprom a suportat jumătate din costuri, iar firmele energetice occidentale precum Shell și ENGIE din Franța plătesc restul, potrivit BBC. Nord Stream 2 rulează paralel cu o conductă de gaz existentă, Nord Stream, care funcționează din 2011. Împreună, aceste două conducte ar putea livra 110 miliarde de metri cubi de gaz în Europa în fiecare an, ceea ce ar reprezenta peste un sfert din toate gazele pe care țările Uniunii Europene le folosesc anual.

Cine susține și cine se opune gazoductului

Rusia dorește să sporească livrările de gaz către Europa din vastele sale zăcăminte din vestul țării. De asemenea, Moscova vrea o conductă submarină către Europa, în loc să se bazeze pe conductele sale terestre care trec prin Polonia și Ucraina. Aceste rețele de conducte sunt îmbătrânite și ineficiente. Pe lângă aceasta, Polonia și Ucraina percep taxe mari de tranzit, informează Libertatea.

Fostul cancelar german, Angela Merkel, a făcut multe eforturi pentru a reuși să meargă mai departe cu proiectul Nord Stream 2. Germania importă deja 35% din gazul de care are nevoie din Rusia și a considerat că Nord Stream 2 ar fi o modalitate de a obține mult mai mult gaz rusesc livrat direct în Germania.

Fostul cancelar german Gerhard Schröder s-a alăturat proiectului Nord Stream 2 în 2016 ca membru al consiliului său de administrație, sprijinind proiectul și în timpul mandatului său. SUA și Marea Britanie, împreună cu doi din vecinii Rusiei, Polonia și Ucraina, se opun cu fermitate Nord Stream 2. Aceste state se tem că, dacă ar începe să opereze, Rusia ar avea un control și mai mare asupra livrărilor de gaz către Europa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit Nord Stream 2 drept „o armă politică periculoasă”. În 2006, Rusia a oprit aprovizionarea cu gaze care treceau prin Ucraina din cauza unei neînțelegeri financiare între cele două țări. Decizia a provocat o lipsă acută de energie în timpul iernii în Europa Centrală și de Est. Există temeri că Rusia ar putea opri livrările de gaze în viitor din motive politice. SUA au mai încercat să blocheze Nord Stream 2, prin impunerea de sancțiuni companiilor implicate în proiect. Cu toate acestea, a vizat doar firmele rusești și nu pe cele germane, de teamă să nu afecteze relațiile diplomatice cu Berlinul.

Președintele american Joe Biden a promis la începutul lunii februarie că va închide Nord Stream 2 dacă Moscova invadează Ucraina. La momentul respectiv, Olaf Sholz a evitat o poziție la fel de dură.

De ce nu a fost deja autorizat? Autoritatea de reglementare din Germania a refuzat să-i acorde o licență de operare, deoarece compania rusă Gazprom deține atât o participație de 50% în conducta Nord Stream 2, cât și tot gazul care ar trece prin aceasta.

Germania spune că asta îi oferă Rusiei prea mult control asupra aprovizionărilor și dorește ca proprietatea asupra conductei să fie transferată unei alte companii. Decizia lui Scholz reprezintă o lovitură pentru Rusia, dar este una sensibilă și pentru Germania și Europa, care sunt parțial dependente de gazul livrat de Moscova. Unii comentatori au subliniat că Rusia nu se aștepta la acest pas. Potrivit primelor informații, Scholz a declarat chiar că a cerut o nouă evaluare privind modul în care Germania își securizează resursele energetice.

Sursa foto: EPA-EFE