Boris Volosatîi, întrebare pentru Guvernul Cîțu: Când vor fi create cele 8 Puncte Comune de Control pe râul Prut?
Deputatul AUR Boris Volosatîi a adresat o întrebare prim-ministru al României Florin Cîțu, ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu și ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode privind creare celor 8 puncte Comune de Control pe râul Prut la frontiera care unește România și Republica Moldova.
„Cele două state ale națiunii române pot interacționa terestru doar prin 8 puncte, unde există poduri peste râul Prut. Spre deosebire de perioada interbelică când Prutul nu era o frontieră, românii de pe cele două maluri puteau traversa râul prin 22 de locuri, prin cele 22 de poduri existente până în 1940. În niciunul dintre cele 8 locuri de traversare actuală a râiului Prut cele două state ale națiunii române nu au creat Puncte Comune de Control la frontieră (8 Puncte comune în locul celor 16 Puncte corespondente actuale)”, a explicat Volosatîi, precizând că, în același timp, Republica Moldova are cu Ucraina, pe o distanță comparabilă ca lungime, peste 70 de puncte de trecere a frontierei.
Având în vedere necesitatea creării pe râul Prut a unor Puncte Comune de Control, deputatul AUR Boris Volosatîi a solicitat premierului Cîțu și miniștrilor Afacerilor Externe și Interne răspunsuri la următoarele chestiuni:
- Vă rugăm să specificați dacă responsabilitatea pentru necrearea de Puncte Comune de Control pe Prut în ultimii cinci ani revine Bucureștiului sau Chișinăului.
- Propunerile, inițiativele concrete, demersurile și acțiunile Bucureștiului privind crearea înlocuirea celor 16 puncte corespondente de control cu 8 Puncte Comune de Control pe râul Prut care unește cele două state înrudite ale noastre.
- Pentru ce orizont de timp preconizează Bucureștiul crearea primului Punct Comun de Control pe Prut și care este proiectul de grafic avut în vedere de București pentru înlocuirea celor 16 Puncte corespondente actuale cu 8 Puncte Comune de Control.